Fără categorie

Ce spun rușii obișnuiți pe Telegram după explozia de la podul Kerci? Între comentatorii care cred că a fost „o strategie a Rusiei” și răzbunătorii care scriu că „se va apăsa butonul (nuclear)”

4 minute necesare pentru a citi articolul

​Un eveniment atât de important precum explozia de la podul Kerci nu putea trece neobservat și necomentat în societatea rusă. Corespondenta HotNews.ro a studiat aseară canalele de Telegram din Federația Rusă pentru a vedea care sunt reacțiile cetățenilor obișnuiți.

Podul Kerci, în flăcăriFoto: AP / AP / Profimedia

Opiniile exprimate de ruși după ce podul Kerci, despre care propaganda rusă susținea că este imposibil de lovit, a fost avariat major în urma unei explozii pot fi grupate în mai multe categorii.

Astfel, unii se simt umiliți și cer răzbunare, „se va apăsa butonul (n.r- nuclear)”, alții cred că este parte a strategiei armatei Rusiei, în timp ce există și comentatori care cred că evenimentul este unul minor care nu va afecta șansele țării lor de a câștiga războiul.

Am selectat câteva dintre aceste comentarii pe care le considerăm reprezentative pentru starea de spirit care există acum pe rețelele sociale din Federația Rusă.

Grupul celor care vor o reacție rapidă și dură a Rusiei

Unii cetățenii ruși au scris pe Telegram că așteaptă răzbunare pentru explozia Podului Kerci.

„Astăzi vom răzbuna pentru podul din Crimeea, suntem hotărâți să stăm până la sfârșit, vă voi ține la curent atâta timp cât voi fi viu. Materialele le vom publica pe un canal special. Vă rog, să ne susțineți”, a scris Artur într-un comentariu. Probabil este vorba despre un militar rus.

„Este vorba despre un război și atacuri asupra FR (Federația Rusă – n.r.), și nu a fost niciun răspuns după împușcăturile din regiunile Kursk, Belgorod și alte”, scrie Julia care se referă la faptul că armata Kremlinului nu ar fi răspuns adecvat la loviturile pe care Ucraina le-a dat până acum unor unități militare aflate pe teritoriul Rusiei.

„Îmi este milă de civili, copiii nu au nicio vină, însă naționaliștii, VSU (Forțele Armate ale Ucrainei), toți cei care au fost implicați, trebuie bombardați (este utilizat un cuvânt necenzurat din limba rusă)”, a scris un utilizator anonim.

Grupul celor care consideră că distrugerea podului e parte din strategia Rusiei

Alți comentatori de pe Telegram consideră că explozia de la podul Kerci este o parte a strategiei armatei ruse, iar explicația ar fi aceea că „în Kremlin nu stau idioții”.

„Aha, au dat o palmă pe obrazul stâng, îl întinzi și pe cel drept… Nu credeți că totul este ciudat? Ceva nu este în regulă aici, nu ar fi vorba despre o înțelegere? Doar nu stau idioții în Kremlin pentru a nu înțelege lucruri evidente?!”, a scris alt utilizator de Telegram.

„Va fi o reacție și deja nu este vorba despre un război mondial liniștit. Va fi unul adevărat – omul cu demență va apăsa butonul”, consideră un utilizator de Telegram, făcând referire la o posibilă utilizarea armelor nucleare.

Grupul optimiștilor fără rezerve

O altă categorii de opinii exprimate pe Telegram este cea care arată susținere și încredere în „victoria Rusiei”. „Noi suntem puternici. Rusia este o putere mondială. Dar rușii – (simbol o inimioară). Noi toți trebuie să fim împreună și să nu avem dubii că vom învinge”, a scris Natalia.

„Cum vouă tuturor vă este sete de sânge! Vreți milioane de morți din cauza unor lovituri minore? Omul conduce statul de aproape 30 de ani! Să atingi un rus – asta se va încheia rău! De la noi se așteaptă un răspuns și noi toți înțelegem care anume! Dar VVP (Vladimir Vladimirovici Putin – n.r.) nu se lasă să fie condus de emoții! El este un strateg! În curând va fi „mat.

Marionetele Europei și „hoholi” (așa sunt numiți ucrainenii în Rusia – n.r.) nu înțeleg că sunt doar pioni!”, scrie Elena care și-a pus și fotografia pe contul personal de pe Telegram, ceea ce nu se întâlnește prea des în cazul unor astfel de comentarii.

Grupul celor dezamăgiți de această pierdere a Rusiei

Mulți au scris că sunt dezamăgiți de această pierdere a Rusiei în războiul cu Ucraina. „Mai mare umilință și dezamăgire în țară nu am simțit în viața mea! Toată lumea râde de noi! Dar noi nu am început…”, scrie Anton, care pe profil a pus o fotografie cu un militar și litera „Z”, simbolul folosit de armata rusă în războiul din Ucraina.

„Nimeni nu și-a pus întrebarea de ce trenul cu petrol (sau un alt combustibil) a nimerit la locul exploziei? Semafoare acolo nu sunt, de ce a fost dată comanda ca acest tren să se oprească…”, a scris un alt utilizator anonim de Telegram.

„Unde s-a uitat FSB (Serviciul Federal de Securitate – n.r.)? Cum era posibil să piardă acest pod?”. „Eu mă întreb unde a dispărut șoferul de pe camion și cadavrul acestuia?”, se întreabă utilizatorii de Telegram într-o discuție în comentarii la știrea despre explozia Podului Kerci.

Ce s-a întâmplat sâmbătă cu podul Kerci

O explozie puternică a avut loc sâmbătă dimineață pe podul Kerci, care supratraversează strâmtoarea dintre Marea Neagră și Marea Azov și leagă Crimeea de Rusia.

După acest eveniment au urmat mesaje de bucurie din partea oficialilor ucraineni, care , însă, nu și-au asumat în mod direct responsabilitatea pentru atac.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *