Fără categorie

Cel care a dat numele companiei de mercenari Wagner a fost înmormântat în „Panteonul Apărătorilor Patriei”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Dmitri Utkin, şeful militar şi fondatorul împreună cu Evgheni Prigojin al companiei de mercenari Grupul Wagner, care a murit împreună cu şeful său şi cu alte opt persoane la 23 august într-un dezastru aviatic încă neelucidat oficial, a fost înmormântat joi în cimitir militar Mîtişci din nordul Moscovei, transmit AFP şi EFE.

Dmitry UtkinFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia

Fost ofiţer al forţelor speciale din cadrul serviciilor de informaţii militare ruse (GRU), în care a ajuns la gradul de locotenent colonel, Utkin, care la momentul morţii avea 53 de ani, era numărul doi în compania de mercenari.

De fapt, compania de mercenari a preluat numele de războinic al lui Utkin – Wagner.

Dmitri „Wagner” Utkin a fost cel care a fondat și organizat împreună cu Prigojin (cu banii acestuia din urmă) compania de mercenari și era comandantul ei militar de facto, în timp ce Prigojin era șeful și interfața publică a Wagner.

De la prima oră a dimineţii, autorităţile au desfăşurat un puternic dispozitiv de securitate în jurul „Panteonului Apărătorilor Patriei”, aşa cum este denumită necropola militară fondată în 2001 şi unde este onorată memoria celor care au murit în apărarea Rusiei şi a personalităţilor cu mari merite în stat, notează EFE.

La înmormântare, care a fost una privată, la cererea familiei, şi a avut loc la ora locală 10:00 (07:00 GMT), în Biserica Sf. Serghei, au participat aproximativ 50 de persoane, iar administraţia cimitirului – situat la circa 20 de kilometri de centrul capitalei ruse – a permis ulterior accesul celor peste o duzină de membri ai Grupului Wagner pentru ca aceştia să-şi ia rămas bun de la comandantul lor.

Utkin a luptat în Cecenia, Siria şi Ucraina şi a primit titlul de Erou al Rusiei.

Într-una dintre puţinele fotografii cunoscute cu el, Utkin apare cu capul ras şi mai multe tatuaje naziste.

Potrivit canalului Telegram al mass-media moscovite MSK1.RU, Utkin a fost înmormântat cu onoruri militare reduse, deoarece sicriul său a fost transportat într-o dubă şi nu pe un afet de tun şi nu au fost trase salve de artilerie.

Prigojin a fost înmormântat marţi în mod discret la cimitirul Porohovskoe din Sankt Petersburg, oraşul său natal. O înregistrare video recent apărută cu şeful mercenarilor ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, pretinde că îl arată pe acesta în Africa, cu doar câteva zile înainte de moartea sa, vorbind despre speculaţii care s-ar face în legătură cuposibile ameninţări la adresa securităţii sale.

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.