Fără categorie

Ciucă anunță că susține propunerea privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu: L-am mandatat pe liderul PNL de la Cameră să depună acest amendament

3 minute necesare pentru a citi articolul

Premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, anunță că a partidul a decis să susțină propunerea Ministerului Justiției privind stabilirea unui prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, în proiectul adoptat miercuri de Senat. Ciucă a anunțat totodată că l-a mandatat pe liderul liberalilor de la Camera Deputaților să depună acest amendament în numele PNL.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

 • „În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.
 • L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri seară, într-o postare pe Facebook.

Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.

Amendamentul care prevede acest cuantum aparține PSD, PNL și UDMR și este cuprins în proiectul de lege adoptat miercuri de Senat cu 78 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”.

Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției vine la un proiect de lege înaintat de guvern care însă nu prevedea un prag valoric, ci doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane.

Modificările propuse la codul penal în cazul infracțiunilor de abuz și neglijență în serviciu sunt justificate de mai multe decizii ale Curții Constituționale care preciza, pe de o parte, că trebuie precizate actele care nu sunt indeplinite adică legislație primară, iar pe de altă parte că e nevoie de un prag valoric.

Ministerul Justiției propune prag de 9.000 de lei

Ministerul Justiției a reacționat, miercuri seară, după mai bine de o jumătate de zi de la adoptarea de către Senat a proiectului, cu votul senatorilor PSD, PNL și UDMR.

Ministerul Justiției amintește deciziile Curții Constituționale, care a cerut instituirea unui prag valoric pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, fără a impune însă o limită.

Ministerul condus de Cătălin Predoiu spune că pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu va susține adoptarea de către deputați a unui prag de 9.000 de lei.

Citește pe acest subiect:

 • Coaliția PSD-PNL reșapează OUG 13 / Dezincriminarea abuzului și neglijenței în serviciu în cazul unui prejudiciu mai mic de 50.000 de euro – proiect adoptat de Senat
 • Arc peste timp: Esența OUG 13 preluată copy-paste de Coaliția PSD-PNL-UDMR peste șase ani
 • Lista senatorilor care au votat noua Ordonanță 13: Toți parlamentarii PSD, PNL, UDMR, vot „pentru” / AUR s-a abținut
 • Prima reacție a lui Ciolacu după reșaparea OUG 13 în Senat. Liderul PSD pasează responsabilitatea la PNL
 • Ce spunea Klaus Iohannis, în 2017, despre dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu: „Introducerea unui prag, indiferent cum s-ar calcula, ar fi arbitrară și nu cred că ar ajuta”
 • Kovesi, după ce Senatul a dezgropat OUG 13: Parchetul European va sesiza Comisia Europeană dacă legea va trece de deputați
 • Comisia Europeană, sesizată de un europarlamentar USR privind proiectul care dezincriminează abuzul în serviciu la prejudiciu sub 50.000 de euro: „România îngropată!”
 • Prima voce din PNL care spune că pragul stabilit de Senat pentru abuz în serviciu e „o greșeală”
 • După ce toți senatorii PNL au votat noua OUG 13, Rareș Bogdan susține că PNL nu vrea prag pentru abuz în serviciu: Vă asigur că nici eu, nici PNL nu ne-am schimbat
 • Prim-vicepreședintele PNL: Nu a existat o decizie politică în PNL privind abuzul în serviciu / Vom discuta în partid și vom rectifica la Camera Deputaților
 • FOTO Sute de oameni protestează în Piața Victoriei: „Hoții”, „Ați dat, ați dat liber la furat!”

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *