Fără categorie

Compania minieră din Apuseni cu afaceri și profituri record în vremuri de criză. Licitație de peste 50 de milioane de euro pentru 2023

2 minute necesare pentru a citi articolul

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 03:45

87 citiri

Compania minieră Cupru Min continuă și în 2022 performanța economică record din 2021. Societatea care exploatează cel mai mare zăcământ de cupru din România a avut în primele șase luni din 2022 un profit de circa 35 de milioane de euro (7 milioane de euro), sumă raportată la o cifră de afaceri de 222 de milioane de lei.

Cifrele sunt duble față de perioada similară a anului 2021, când, la mijlocul anului, a existat un profit de 14 milioane de lei (3 milioane de euro) și o cifră de afaceri în valoare de 116 milioane de lei. La sfârșitul anului trecut, profitul a fost unul record: 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro), cu o evoluție fulminantă față de anul anterior (6,9 milioane de lei). Rezultatele financiare spectaculoase au acutizat ”bătălia” dintre PNL și PSD pentru a controla compania de stat, respectiv pentru funcția de director general.

Postul este deținut de PNL, prin Tiberiu Rațiu, dar PSD face presiuni la ministrul Economiei pentru a impune propriul om la conducerea companiei. PSD deține, prin Dorel Tomuș, funcția de director general adjunct, dar acesta este mai mult onorific, puterea fiind la directorul general.

Dorel Tomuş are şi o problemă de integritate. ANI a emis în martie 2022 un raport prin care consideră că acesta s-a aflat în incompatibilitate în perioada 2018-2019, când a deţinut simultan funcţiiile de consilier judeţean şi director general al Cupru Min SA. Curtea de Apel Alba Iulia urmează să pronunțe în perioada următoare o primă hotărâre în acest dosar.

Imagine din interiorul uzinei de prelucrare a minereului FOTO cuprumin.ro

Exploatarea minieră Cupru Min Abrud a continuat şi în 2022 relaţia de afaceri cu compania Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie. Societatea a fost singurul ofertant al licitaţiei internaţionale organizate la sfârşitul anului trecut. Producţia exploatării miniere din Apuseni este transportată până în portul Constanţa, de unde ajunge în China.

Compania minieră din Apuseni a lansat miercuri, 16 noiembrie, licitația aferentă vânzării concentratului de cupru în 2023. Cantitatea care se va vinde este de 50.000 de tone. Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 16 decembrie 2021 ora 14:00 la sediul societăţii din orașul Abrud. Criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. În prezent, prețul tonei de cupru pe bursa de la Londra este de aproximativ 8.300 de dolari, valoare care asigură companiei din Alba un final de an 2022 liniștit și cu performanțe economice similare celor din 2022.

Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiţii, precum lucrări de descopertă, forare, derocare, excavaţii şi transport minereu steril la haldă, lucrări de supraînălţare baraj iaz decantare Valea Şesei, lucrări de modernizare instalaţii electrice, proiectarea, achiziţia, montajul şi punerea în funcţiune a unei linii noi de flotaţie care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficienţă tehnologică de minim 82% şi achiziţie de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Minereul extras din cariera din Munții Apuseni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, din județul Alba, concentraţia ajunge la 20-21%. În România nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru, astfel încât concentratul de la uzina din Roșia Poieni este transportat în afara țării pentru a fi prelucrat. La Cupru Min SA lucrează circaCiteste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.