Fără categorie

Continuă sau nu majorarea puternică a dobânzilor?

2 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 16:26

69 citiri

Incertitudinea este mai mare ca niciodată la Banca Centrală Europeană – BCE, care are de ales între continurea înăspririi politicii monetare și măsuri mai relaxate.

Guvernatorii băncilor centrale din zona euro au manifestat deja poziții publice contrare, care pun sub semnul întrebării capacitatea BCE de a implementa o politică monetară coerentă.

Iar turbulențele de pe piața bancară din SUA nu fac decât să sporească lipsa de siguranță pentru deciziile și politicile BCE.

Decizie anunțată în avans

Consiliul Guvernatorilor băncilor centrale din zona euro se reunește joi pentru noua decizie de politică monetară a BCE.

La ultima întrunire, BCE a majorat dobânda de politică monetară cu jumătate de punct procentual și a anunțat o măsură similară pentru joi, ca acțiuni de temperare a inflației din zona euro.

Chiar daca investitorii și analiștii sunt obișnuiți ca BCE să pună în aplicare măsurile pe care le anunță anticipat, de data aceasta planează un mare grad de incertitudine asupra a ce vor decide guvernatorii băncilor centrale din zona euro.

Iar falimentul băncii californiene SVB și problemele cu care se confruntă sistemul bancar american nu au făcut decât să mărească această incertitudine.

Diferențele de abordare între membrii Consiliului Guvernatorilor în privința măsurii pe care trebuie să o adopte BCE joi au răzbătut însă în spațiul public înainte de anunțarea falimentului SVB.

Neînțelegerile dintre guvernatori au apărut încă de la precedenta ședință de politică monetară a BCE, din februarie.

În timp ce unii dintre ei mizează pe noi majorări susținute ale dobânzilor, pentru a tempera inflația, alții ar opta pentru o politică monetară mai relaxată, pentru a permite economiei europene, amenințată de spectrul recesiunii, să răsufle.

Neînțelegeri publice

Dar, în condițiile în care oficialii BCE se ceartă cu privire la care ar fi măsurile adecvate, furnizarea unui mesaj clar se va dovedi mai complicată ca niciodată, în ceea ce este deja cea mai puternică criză de înăsprire monetară a erei euro.

După ce Robert Holzmann, guvernatorul băncii centrale din Austria, a cerut săptămâna trecută încă patru majorări semnificative ale dobânzilor, șeful băncii centrale italiene, Ignazio Visco, i-a criticat pe omologii care susțin majorări ”prelungite”.

O astfel de luptă publică pune sub semnul întrebării dacă factorii de decizie ai BCE pot prezenta o ”imagine unificată” a foii lor de parcurs pentru politica monetară, avertizează Joerg Angele, economist la Bantleon din Zurich, potrivit Bloomberg.

Iar noile date statistice privind evoluția produsului intern brut și a inflației în zona euro, precum și estimările pentru următorii ani, sunt departe de a rezolva această dezbatere, arată sursa citată.

Incertitudinea se manifestă inclusiv la nivelul analiștilor: În timp ce specialiștii consultați de Bloomberg cred că BCE nu va respecta anunțul inițial, analiștii întrebați de Reuters mizează pe o majorare a dobânzii cu 0,5% și înăsprirea suplimentară a politicii monetare.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *