Fără categorie

„Cu cât prelungesc această stare de tensiune, cu atât mai radicală va fi mișcarea noastră. Nu suntem cerșetori la poarta Guvernului”. Ultimul mesaj al sindicatelor din educație, cu două zile înaintea începerii înscrierilor la BAC 2023

5 minute necesare pentru a citi articolul

Cu două zile înainte de începerea înscrierilor la examenul Bacalaureat 2023, sindicatele din educație – aflate de luni în grevă generală – avertizează Guvernul că, cu cât va prelungi „această stare de tensiune și așa-zisele negocieri, cu atât mai radicală” va fi mișcarea de protest. „Suntem alături de elevi, vom avea grijă să nu piarda nimic, dar acum nici nu se pune problema ca greva să fie stopată”, a declarat, sâmbătă, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor, întrebat ce se va întâmpla cu elevii de clasele a VIII-a și a XII-a pentru care urmează Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Greva generala in educatieFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Oferta Guvernului pentru profesori a rămas neschimbată – vouchere pentru cariera didactică în valoare de 2.500 de lei, cu banii în două tranșe, în iunie și în octombrie și promisiunea că problemele salariale se vor rezolva odată cu noua lege a salarizării. Sindicatele din educație au resping vehement oferta, cerând majorări salariale de 25% pentru toți angajații din sistem.

Ultimele negocieri guvern – profesori au avut loc joi, de atunci liderii sindicali nemaifiind chemați la discuții.

„Nu suntem cerșetoti, nu vrem firimituri”

 • „Nu am mai primit nicio invitație de la guvern pentru discuții, dar, să fie foarte clar: noi nu suntem cerșetori să stăm la porțile Guvernulu, nu vrem firimituri.Nu avem nevoie de vouchere sau de cardurile lor.
 • Cred că ei nu înțeleg ce se întâmplă în educație. Domnul Ciucă vine și transmite că nu sunt bani, că se gândește.
 • Oameni buni, treziți-vă! Când vă ies în stradă profesori din cel mai îndepărtat cătun, până la cele mai marii colegii naționale tu vii și spui că nu ai bani? Nu credem că nu sunt bani. (…)
 • Sunt aceiași politicieni care nu înțeleg importanța educației. Aroganță, ton disprețuitor…”, a declarat, sâmbătă, la Digi 24, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor.

Ce se va întâmpla cu Evaluarea Națională și cu Bacalaureatul?

El a mai acuzat că premierul Ciucă „încearcă diversiunea” și stârnirea elevilor împotriva profesorilor.

Întrebat ce se va întâmpla cu elevii care ar urma să susțină evaluarea Naționaă și Bacalaureatul, liderul sindical a răspuns:

 • ”Suntem alături de elevi, vom avea grijă să nu piardă nimic, dar acum nici nu se pune problema ca greva să fie stopată.
 • Membrii de sindicat nu sunt de acord cu nimic din ce vine de la guvern.
 • Cu cât prelungesc această stare de tensiune și așa-zisele negocieri, cu atât mai radicală va fi această mișcare a noastră”.

„Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?” – scrisoare a Consiliului Elevilor către premierul Ciucă

Consiliul Naţional al Elevilor i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, în care îi cere „soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză”, vorbind despre „un capitol trist al educaţiei din România”.

Reprezentanții elevilor atrag atenția asupra situaţiei elevilor care urmează să susțină Evalaurea Națională sau Bacalaureatul:

 • „Trebuie să vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte în situaţia în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate.
 • „Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?”; „Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?”; „Se va îngheţa anul şcolar?” – sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe aceşti elevi, de la declanşarea grevei.
 • Soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză este impetuos necesară”.

Elevii consideră că actuala situaţie este una „de haos, de incertitudine” și spun că, „fără o motivaţie financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să îşi desfăşoare în mod optim activitatea la clasă”.

 • „Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs.
 • De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua.
 • Finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluţiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educaţie.
 • Aşadar, vă rugăm să luaţi în calcul aspectele prezentate mai sus şi să demaraţi consultări constante cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pentru ca elevii, părinţii şi profesorii să nu fie în niciun fel afectaţi pe viitor”, mai arată Consiliul Naţional al Elevilor în scrisoarea adresată premierului.

Ce le-a răspuns Ciucă elevilor îngrijorați de bulvarsarea examenlor naționale

Nicolae Ciucă a răspuns vineri Consiliului Național al Elevilor tot printr-o scrisoare deschisă, el susținând că „înțelege impactul unor eventuale întârzieri” și face „tot posibilul ca ele să nu aibă loc”.

 • „Momentul ales de liderii sindicatelor din învățământ și declanșarea grevei ne determină, la nivelul Executivului și al coaliției legislative și guvernamentale, să împărtășim preocupările voastre, ale elevilor, dar și ale părinților, privind acest blocaj.
 • Cei mai afectați sunt, în acest moment, elevii din clasa a VIII-a și cei care se pregătesc pentru Bacalaureat, al căror viitor depinde și de un calendar predictibil al examenelor planificate în următoarea perioadă.
 • (…).
 • Știu că educația unui copil este de neprețuit și împreună vom face tot posibilul ca fiecare cadru didactic din țară să simtă că dedicarea de la clasă este respectată.
 • În ceea ce privește îngrijorarea privind susținerea examenelor de către elevii din anii terminali, înțelegem impactul unor eventuale întârzieri și facem tot posibilul ca ele să nu aibă loc.
 • Orice revendicare nu poate și nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului școlar al elevilor și aceasta este prioritatea pe care fiecare dintre noi trebuie să o înțeleagă și la a cărei rezolvare nu se poate ajunge decât prin dialog, rațiune și consecvență în decizii.
 • De asemenea, facem un apel la cadrele didactice să suspende acțiunile de protest, pentru a derula activitățile esențiale de final de an școlar. Sunt convins că nici domniile lor nu își doresc să vadă că munca lor rămâne fără finalitate și elevii pe care i-au îndrumat atâția ani vor avea parcursul educațional blocat.
 • Viitorul elevilor este, acum, în mâinile fiecăruia dintre noi, cei care prin dialog suntem datori să depășim de îndată acest moment și să oferim copiilor accesul neîngrădit la educație”, susține Ciucă în scrisoarea către elevi.

Ce spune Ministerul Educației despre înscrierile la BC 2023, care încep luni

Vineri seară, Ministerul Educației a transmis că „directorii școlilor care pot asigura resursa umană necesară” le vor comunica părinților și elevilor tot ceea ce ține de înscrierea la examenului de bacalaureat 2023 programată în perioada 29 mai – 7 iunie.

 • „Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii.
 • Ministerul Educației continuă să comunice permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *