Fără categorie

Cu cât se poate scumpi în 2024 uleiul de măsline din Grecia. ”Maxim jumătate dintre copaci au roade, puține”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 14 Noiembrie 2023, ora 11:30

86 citiri

Cu cât se poate scumpi în 2024 uleiul de măsline din Grecia. "Maxim jumătate dintre copaci au roade, puține"

Fermier culegând măsline într-o livadă din insula Thassos FOTO Facebook/ Forum Grecia

Fermierii greci se plâng că producția de măsline în sezonul de toamnă 2023 este deosebit de proastă, comparativ cu anii precedenți.

Majoritatea proprietarilor de măslini au remarcat încă din vara anului 2023 că fructele se dezvoltă prost sau lipsesc cu desăvârșire acolo unde erau în exces în anii precedenți.

Problema subproducției, ca și în 2022, a apărut din cauza secetei prelungite, a faptului că „n-a plouat la timp”. În unele regiuni sau insule din Grecia, precum Creta, măslinele au crescut în proporție de 100% subdezvoltate, la dimensiunea unui sâmbure, și sunt imposibil de recoltat sau de folosit.

Lunile noiembrie-decembrie sunt destinate culesului în Grecia, iar mulți fermieri au început deja procesul. În insula Thassos, o destinație cunoscută de foarte mulți români, producătorii declară la unison că arborii au doar 10% din cantitatea normală.

Unul dintre românii care s-au mutat în Thassos în urmă cu 4 ani povestește experiența recoltării de măslini în 2023.

„Dacă în primii 3 ani am avut 400-500 de kilograme de măsline din 26 de măslini, anul ăsta e prăpăd. Maxim jumătate dintre copaci aveau măsline, puține. Anul ăsta 13 copaci nu au avut măsline deloc. Din ceilalți 13 am scos doar 50 kilograme de măsline”, explică Dan Adrian Drăgan, într-o postare pe Forum Thassos.

Românul explică și ce se întâmplă cu producția limitată. „Pentru că nu am avut cantitate minimă necesară, ca în primii 3 ani, am lăsat sacii la cooperativa din Rachoni și o să primim ulei prin aprilie, poate vreo 5 litri. Așadar, strict din punctul nostru de vedere, avem o producție de doar 10%. Adică o pierdere de 90%. Pentru că așa a decis mama natură, să nu ne dea apă când și câtă a trebuit”, mai spune Drăgan.

Prețul uleiului de măsline comercializat în Grecia deja s-a dublat în 2023 din cauza producției la fel de proaste înregistrate în 2022. Un bidon cu 5 litri a putut fi cumpărat în vara-toamna anului în curs la un cost mediu de 50 de euro.

Fermierii și comercianții din diverse părți ale Greciei estimează că prețul va continua să crească din cauza producției proaste și a faptului că toate stocurile se vor fi epuizat până la mijlocul anului următor.

Costul suplimentar pentru un litru este greu de estimat în acest moment, urmând a fi determinat de balanța între cerere și ofertă. Proiecțiile actuale ale celor din domeniu ar putea fi subiective, influențate de lăcomie. Cu toate acestea, în cel mai bun scenariu enunțat pe diverse grupuri de specialitate, costul unui litru de ulei de măsline ar urma să ajungă la 14-15 euro în 2024. Estimarea de la extrema proastă pentru cumpărători prevede un preț de 20 de euro/litrul de ulei.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *