Fără categorie

Declaraţiile lui Macron despre acordarea unor ”garanţii de securitate” Rusiei au fost scoase din context, spune Palatul Élysée

2 minute necesare pentru a citi articolul

Declaraţii recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la acordarea unor ”garanţii de securitate” Rusiei au fost ”scoase” din ”context”, dă asigurări vineri Palatul Élysée, înaintea organizării unei noi Conferinţe de ajutare a Ucrainei, marţi, la Paris, relatează AFP, potrivit News.ro.

Palatul ElyseeFoto: JEANNE ACCORSINI / Sipa Press / Profimedia

”Dialogul între preşedintele Republicii (franceze Emmanuel Macron) şi preşedintele ucrainean (Volodimir Zelenski) este excelent”, dă asigurări preşedinţia franceză.

”Există un decalaj între anumite mişcări sau anumite persoane care caută să scoată un capăt de frază din context şi realitatea muncii pe care o depunem, care se desfăşoară fără dificultăţi”, subliniază Palatul Élysée.

Preşedintele francez a subliniat, la începutul lui decembrie, evocând arhitectura securităţii care este necesar să fie reconstruită în Europa, că este necesar să se ofere, de asemenea, ”garanţii” Rusiei în vederea ajungerii la un echilibru.

Această arhitectură de securitate – construită de către Statele Unite şi URSS, iar apoi Rusia – se clatină de mulţi ani.

Franţa insistă asupra necesităţii ca europenii să să stea la masa negocierilor, atunci când vor fi negociate noi acorduri de controlul armamentului.

”Unul dintre punctele esenţiale este frica faţă de faptul că NATO ajunge până la porţile sale (Rusiei), este desfăşurarea unor arme care pot ameninţa Rusia”, explica Macron, evocând revendicările recurente ale Moscovei, la 30 de ani de căderea URSS.

Val de indignare în Europa de Est

Câteva personalităţi ucrainene şi condiucători din Europa de Est şi-au exprimat o anumită enervare, dacă nu o opoziţie deschisă faţă de aceste declaraţii ale lui Macron.

Şeful statului francez ”nu face decât să descrie ceea ce ucrainenii spun că vor”, explică vineri Palatul Élysée.

”Ucrainenii sunt ei înşişi primii, evident, care vor să iasă din acest război şi ca în sfârşit, la sfârşitul războiului, să aibă loc negocieri”, subliniază preşedinţia franceză.

O Conferinţă ”a Rezistenţei şi Reconstrucţiei Ucrainei” urmează să aibă loc la Paris, menită ”să prezinte atât nevoile Ucrainei, în vederea asigurării rezistenţei sale economice în perioada războiului şi reconstrucţiei sale pe termen mediu, cât şi să favorizeze mobilizarea actorilor economici francezi în aceste două mize esenţiale”, potrivit Ministerul francez al Economiei.

”Stăm de vorbă zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, pentru a pregăti această Conferinţă. Nu există nicio dificultate”, dă asigurări Palatul Élysée.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *