Fără categorie

Demonstrație de forță: NATO a început un mare exercițiu naval pe Marea Baltică

1 minute necesare pentru a citi articolul

Un vast exercițiu militar naval la care participă 14 țări NATO, inclusiv Statele Unite, a început sâmbătă în Marea Baltică, sub comanda Germaniei, într-o demonstrație de forță pe fondul războiului Rusiei în Ucraina, transmite AFP.

Nave pregătite pentru exercițiul Naval Northern Coasts 2023 pe Marea BalticăFoto: Roman Koksarov / DPA / Profimedia

Aproximativ 30 de nave și submarine, până la 19 avioane și diverse unități terestre sunt implicate în exercițiul „Northern Coasts 23″ („Coastele Nordului”), a anunțat sâmbătă marina germană într-un comunicat.

Peste 3.200 de soldați se vor antrena „pentru prima dată de la începutul acestor manevre, în 2007, pe un scenariu realist în cadrul apărării NATO”, a explicat amiralul Stephan Haisch.

În anii precedenți, ei se pregăteau în principal pentru a respinge atacurile piraților, teroriștilor și traficanților sau pentru a participa la misiuni internaționale.

Operațiunile, care ar trebui să dureze până la 23 septembrie, vor avea loc în principal în apele de coastă ale Estoniei și Letoniei, inclusiv în spațiul terestru și aerian aferent, precum și în partea de est și centrală a Mării Baltice.

Aceste două țări din fosta Uniune Sovietică, în prezent membre ale NATO, se învecinează cu Rusia.

Exercițiile vor fi conduse de amiralul Haisch și de echipa sa din Rostock, un oraș portuar din nord-estul Germaniei.

Este pentru prima dată când marina germană „planifică și conduce manevre de acest ordin de mărime”, a declarat el.

Antrenamentul se va concentra în special pe apărarea porturilor, dar și pe atacuri amfibii asupra unor ținte pe uscat. Scopul este de a optimiza cooperarea între forțele navale, terestre și aeriene implicate, explică Marina germană.

Exercițiile „Coastele Nordului” au fost lansate de Germania în 2007. Comanda exercițiilor alternează în fiecare an între Germania, Danemarca, Suedia și Finlanda.

În afară de Germania, la ediția din 2023 vor participa Statele Unite, Franța, Italia, Finlanda, Estonia, Danemarca, Canada, Belgia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia și Suedia.

Rusia desfășoară și ea în mod regulat exerciții militare în zona baltică, așa cum a făcut recent, în luna august.

Manevrele „Coastele Nordului 23″ nu vor avea loc în apropierea Kaliningradului, mica enclavă rusă puternic înarmată, pentru a evita orice provocare, potrivit marinei germane.

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.