Fără categorie

Directorul CIA a făcut o vizită secretă în Ucraina / Ce ar fi discutat cu Zelenski și șefii serviciilor secrete ucrainene

1 minute necesare pentru a citi articolul

Directorul CIA, William Burns, s-a dus recent în Ucraina unde s-a întâlnit cu responsabili ai serviciilor de informaţii şi cu preşedintele Volodimir Zelenski, a confirmat vineri un oficial american, informează sâmbătă France Presse.

Directorul CIA, William BurnsFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Această vizită, care nu a fost făcută publică în momentul efectuării, a avut loc în timp ce forţele ucrainene şi-au continuat contraofensiva lansată în iunie în estul şi sudul ţării împotriva forţelor ruse.

Cu această ocazie, Burns a reafirmat „angajamentul american de a împărtăşi informaţii pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”, a declarat oficialul american pentru AFP, sub condiţia anonimatului.

Potrivit cotidianului american The Washington Post, primul care a relatat despre această călătorie, liderii ucraineni au prezentat planuri de a relua teritorii ocupate de forţele ruse şi a începe negocieri de încetare a focului până la sfârşitul anului.

Deplasarea a avut loc în iunie, adaugă ziarul.

Potrivit responsabilului american, Burns „a călătorit în Ucraina, aşa cum o face în mod regulat de la începutul agresiunii recente a Rusiei în urmă cu mai bine de un an”.

Călătoria a avut loc înainte de rebeliunea de 24 de ore condusă la 24 iunie de şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a precizat oficialul. Revolta, văzută ca cea mai mare ameninţare la adresa autorităţii Kremlinului din ultimele decenii, „nu a fost un subiect de discuţie”, a spus el.

Statele Unite au încercat să arate clar Rusiei că nu au jucat niciun rol în rebeliune.

Majoritatea media americane au raportat vineri că după această rebeliune, Burns i-a telefonat şefului serviciilor de informaţii externe ruse (SVR), Serghei Narîşkin, pentru a-l asigura că Statele Unite nu erau implicate. (Agerpres)

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.