Fără categorie

Doi dintre aliații lui Vladimir Putin critică tot mai deschis conducerea armatei ruse

2 minute necesare pentru a citi articolul

Doi dintre aliații președintelui rus Vladimir Putin, șeful mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin și liderul Ceceniei Ramzan Kadîrov vorbesc în public în termeni tot mai critici despre conducerea armatei ruse, relatează Reuters.

Gherasimov, Putin și ȘoiguFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Sâmbătă, Kadîrov a cerut Moscovei să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei după noua înfrângere suferită de trupele rusești în orașul Lîman din Donețk, de unde au fost nevoite să se retragă în grabă după ce le-au fost tăiate liniile de aprovizionare.

„Nepotismul în armată nu va duce la lucruri bune”, a mai spus Ramzan Kadîrov, adăugând că comandantul trupelor rusești din zonă ar trebui să rămână fără medaliile sale și trimis în prima linie cu o pușcă pentru a-și spăla rușinea cu sânge.

Luni, Kadîrov a anunțat că își va trimite 3 dintre fii (are 6), toți minori, să lupte în Ucraina.

Liderul cecen a spus de asemenea că a vorbit în urmă cu două săptămâni despre posibilitatea unei înfrângeri la Lîman cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei, dar că acesta a respins ideea.

În vârstă de 67 de ani, Gherasimov este al treilea cel mai puternic om din forțele armate rusești după Vladimir Putin și ministrul Apărării Serghei Șoigu. El a fost numit în funcție de Șoigu la doar câteva zile după ce acesta a fost numit la rândul său să ocupe portofoliul de la Apărare.

„Bucătarul lui Putin” critică dur conducerea armatei ruse

„Ramzan – ești cel mai tare!”, i-a transmis Prigojin liderului cecen într-un comunicat.

„Toți acești bastarzi ar trebui trimiși desculți pe front cu mitraliere”, a mai afirmat el cu privire la relatarea lui Kadîrov despre răspunsul primit de la șeful Statului Major Rus și celelalte afirmații făcute de liderul cecen.

Întrebat dacă aceste afirmații reprezintă un atac la adresa comandamentului militar de la Moscova, șeful mercenarilor Wagner a răspuns ironic:

„Doamne ferește! Aceste afirmații nu sunt critici ci doar o manifestare a dragostei și sprijinului” față de Kadîrov. „Eu, și Ramzan Ahmatovici chiar și mai mult decât mine, suntem cei mai cultivați oameni”, a adăugat el, folosind patronimul lui Kadîrov în semn de respect.

Kremlinul a negat timp de ani de zile orice fel de legătură cu mergenarii Wagner care au fost trimiși să lupte în Siria pentru a susține regimul lui Bashar al-Assad și în diferite țări africane pentru a crește influența Moscovei.

Însă situația s-a schimbat radical în ultimele luni după numeroasele înfrângeri suferite de armata rusă, mercenarii Wagner fiind acum prezentați deschis publicului rus ca făcând parte din forțele armate ale țării.

Săptămâna trecută Prigojin a recunoscut pentru prima dată că a fondat grupul paramilitar în contextul în care s-a implicat tot mai mult în efortul de mobilizare al Rusiei, mergând personal în penitenciare pentru a recruta condamnați și demarând o campanie de recrutare în țări vecine Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 222-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *