Fără categorie

Elementul-cheie al celei mai mari provocări pentru Rusia de la invazia Ucrainei încoace. Evaluare britanică

1 minute necesare pentru a citi articolul

Rebeliunea lui Prigojin este „cea mai importantă provocare pentru Rusia” din ultima perioadă, iar loialitatea forțelor de securitate, în special a Gărzii Naționale Ruse va fi „cheia” modului în care se desfășoară criza, arată în analiza de sâmbătă dimineață Ministrul britanic al Apărării.

Soldați Wagner în BahmutFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Iată evaluarea britanică a momentului:

  • În primele ore ale zilei de 24 iunie 2023, disputa dintre Grupul Wagner al lui Yevgeny Prigozhin și Ministerul Rusiei a escaladat într-o confruntare militară.
  • Într-o operațiune caracterizată de Prigojin ca un „marș pentru libertate”, forțele Grupului Wagner au trecut din Ucraina ocupată în Rusia în cel puțin două locații.
  • În Rostov pe Don, Wagner a ocupat aproape sigur locuri cheie de securitate, inclusiv sediul central care conduce operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina. Alte unități Wagner se deplasează spre nord prin regiunea Vorenej, aproape sigur cu scopul de a ajunge la Moscova. Cu dovezi foarte limitate de luptă dintre Wagner și forțele de securitate ruse, unii au rămas probabil pasivi, acceptând Wagner
  • În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei și în special a Gărzii Naționale Ruse, va fi cheia modului în care se desfășoară criza. Aceasta reprezintă cea mai importantă provocare pentru statul rus din ultima vreme”

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo. Vladimir Puțin susținea susținut că operațiunea lui Prigojin este o„trădare” și a promis măsuri drastice. „Mă adresez celor implicați să nu-și asume participarea la un conflict armat”, a spus el într-un discurs televizat.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.