Fără categorie

Erdogan intervine în cazul revoltelor din Franța: „Trecutul colonial” și „rasismul instituțional” se află la originea violențelor urbane

1 minute necesare pentru a citi articolul

„Trecutul colonial” și „rasismul instituțional” din Franța se află în spatele izbucnirii violenței urbane în această țară, a declarat luni președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care și-a exprimat „îngrijorarea” că aceste evenimente recente din Franța „vor duce la opresiune și mai mare a musulmanilor și migranților”, după ce ce un tânăr de 17 ani a fost ucis de un polițist, relatează AFP.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip ErdoganFoto: Hiromi Uechi / AP / Profimedia

Erdogan compară moartea câtorva sute de migranţi, la sfârşitul lui iunie, în largul coastei Greciei, lipsiţi de ajutor, cu dispariţia mediatizată a ”cinci bogaţi plecaţi să vadă Titanicul”.

El vede astfel ”semnul mentalităţii coloniale arogante, inumane, bazată pe supremaţia omului alb”, ”mai ales în ţări cunoscute prin trecutul lor colonial, în care rasismul cultural s-a transformat în rasism instituţional (şi se află) la originea evenimentelor din Franţa”, subliniază el, relatează News.ro.

”Bineînţeles”, continuă Erdogan, ”noi nu tolerăm jefuirea magazinelor, iar tulburări urbane nu pot servi la cerarea dreptăţii”, însă ”este clar că autorităţile trebuie să tragă concluziile acestei explozii sociale”.

Preşedintele turc, care a făcut aceste declaraţii la televiziune, în direct, în urma unei şedinţe a Guvernului său, denunţă cu regularitate ”islamofobia” care, în opinia sa, prevalează în Franţa.

”Din nefericire, majoritatea imigranţilor, care sunt condamnaţi să trăiască în ghetouri, (care sunt) oprimaţi sistamtic sunt musulmani”, subliniază Recep Tayyip Erdogan.

Presa turcă urmăreşte îndeaproape revoltele care au izbucnit în Franţa după uciderea lui Nahel, mai ales televiziunea publică TRT, care nu ratează nicio ocazie să spună că minorul – care s-a născut în Franţa – este ”algerian”.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.