Fără categorie

fanatik.ro: Inspectoratele școlare, desființate. Schimbare doar de formă sau intenții ascunse? „Posibil să fie vorba de o mai mare politizare”

1 minute necesare pentru a citi articolul

Faptul că inspectoratele școlare vor fi desființate nu este o surpriză, măsura fiind anunțată încă din 2022 de ministrul educației de la acea vreme, Sorin Câmpeanu. Ultima veste legată de acestea, conform unei propuneri de Ordonanță de Urgență, prevedea că inspectoratele vor fi înlocuite de direcții județene, dar care vor trebui la rând lor să fie „regionalizate”. Măsura face parte dintr-un set mai mare de acțiuni de austeritate ale guvernului, prin care planifică să taie din cheltuieli, reducând numărul de angajați și să descentralizeze o parte din instituții.

Ligia DecaFoto: Colaj fanatik.ro

În contextul dezbaterii asupra Legilor Educației, ministrul Sorin Câmpeanu anunța că inspectoratele școlare vor fi înlocuite de deconcentrate ale ministerului. Asta nu înseamnă că se ajunsese la un acord pentru forma finală a măsurii. Nici pe departe. Legile Educației au trecut până la adoptarea lor recentă printr-un proces de elaborare, consultare publică, dezbatere și readaptare lung de peste 1 an. În fapt, perioada e mult mai lungă dacă luăm în considerare că aceste legi se consideră a fi rezultatul concret al proiectului România Educată, început încă din 2016. Astfel, în forma publicată a Legii Învățământului Preuniversitar din iulie 2023, în locul inspectoratelor vom avea direcțiile județene de învățământ preuniversitar, ca deconcentrate ale ministerului.

Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

Articol preluat de la: revistapresei.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.