Fără categorie

Lira sterlină pierde 2% și amenință să coboare sub 1,10 dolari /

1 minute necesare pentru a citi articolul

Lira sterlină a scăzut vineri în raport cu dolarul, în condițiile în care anunțurile bugetare ale noului guvern britanic Liz Truss au îngrijorat investitorii cu privire la sănătatea finanțelor statului, pe fondul semnelor tot mai mari de recesiune în Marea Britanie, scrie AFP.

Pe Liz Truss o așteaptă vremuri grele în funcția de premier al Regatului UnitFoto: DreamsTime

Față de un dolar care beneficiază de rezistența economiei americane și de statutul său de monedă de refugiu, lira sterlină s-a scufundat cu 2%, până la 1,1042 dolari, un nivel care nu a mai fost atins din 1985, și s-a apropiat rapid de minimul istoric.

Guvernul britanic a prezentat vineri cel mai radical pachet de reduceri de taxe din ultima jumătate de secol, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, relatează Reuters.

Ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a reafirmat obiectivul premierului Liz Truss de a dubla ritmul de creştere economică anuală al Marii Britanii, până la 2,5%, şi pentru prima dată, a avansat o cifră cu privire la planurile de cheltuieli ale noului premier.

Printre măsurile anunţate vineri se numără reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%.

Astfel, începând din luna aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an nu vor mai plăti o cotă maximă de 45% ci o cotă de impozit de 40% care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *