Fără categorie

LIVE Război în Ucraina: „Referendumurile” continuă în zonele ocupate / SUA anunță noi sancțiuni dacă Rusia anexează teritorii / NATO va crește ajutorul militar pentru Ucraina

2 minute necesare pentru a citi articolul

Rusia a lansat „referendumuri” care vizează anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina, atrăgând condamnări din partea Kievului și a națiunilor occidentale, care au respins voturile ca fiind o farsă și au promis că nu vor recunoaște rezultatele.

Panou electoral în Lugansk: „Cu Rusia, pentru totdeauna. 27 septembrie”Foto: AP / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 213 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Oficialii ucraineni au declarat că oamenilor li s-a interzis să părăsească unele zone ocupate până la încheierea celor patru zile de „referendum”, că grupuri înarmate au mers la case pentru a-i forța pe oameni să voteze, iar angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu participă.
 • Voturile din provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au fost organizate în grabă, după ce Ucraina a recucerit părți mari din nord-estul țării în cadrul unei contraofensive.
 • Ucraina, liderii occidentali și Națiunile Unite au condamnat voturile ca fiind o etapă premergătoare ilegitimă a unei anexări ilegale. Nu există observatori independenți, iar o mare parte din populația dinainte de război a fugit.
 • „Acum, cel mai bun lucru pentru locuitorii din Herson ar fi să nu-și deschidă ușile”, a declarat Iuriy Sobolevsky, prim-vicepreședintele ucrainean al consiliului din regiunea Herson.
 • Statele Unite sunt pregătite să impună costuri economice suplimentare Rusiei, împreună cu aliații americani, dacă Moscova va merge mai departe cu anexarea unor porțiuni din teritoriul ucrainean, a declarat Casa Albă.
 • NATO își va intensifica ajutorul pentru Kiev ca răspuns la așa-zisele referendumuri, a declarat secretarul general al alianței.
 • O comisie de anchetă mandatată de ONU a anunțat că a găsit dovezi de crime de război, inclusiv execuții, violuri, tortură și răpiri de copii în zonele ocupate de Rusia în Ucraina, după vizite în 27 de zone și interviuri cu peste 150 de victime și martori.
 • Kievul a declarat că va reduce relațiile diplomatice cu Iranul din cauza deciziei acestuia de a furniza drone forțelor rusești.
 • Ucraina a spus că două drone au ucis o femeie și au distrus o clădire în portul Odessa. O dronă Shahed-136 de fabricație iraniană, a fost distrusă deasupra Mării Negre de către apărarea aeriană.
 • Casa Albă a transmis că Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și ajusta poziția nucleară după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că nu blufează atunci când a spus că ar fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.
  Finlanda își va închide granițele pentru turiștii ruși, după ce țara a înregistrat o creștere semnificativă a intrării de cetățeni ruși la graniţa sa terestră, în urma măsurii mobilizării anunțate de Kremlin

–––––

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *