Fără categorie

LIVE Război în Ucraina, ziua 208: Zelenski promite că ofensiva pentru eliberarea teritoriilor ocupate nu va încetini / Șeful armatei americane: Trebuie să urmărim cu mare atenție reacțiile Rusiei la eșecurile sale militare

2 minute necesare pentru a citi articolul

Volodimir Zelenski a promis că lupta pentru recâștigarea teritoriilor pierdute în fața Rusiei nu va fi încetinită, iar cel mai important general american a avertizat că nu este clar cum va reacționa Moscova la eșecurile sale pe câmpul de luptă din Ucraina.

Zelenski și soldați ucraineni din HarkovFoto: president.gov.ua

Cele mai importante informații de luni, ziua 208 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un general american de rang înalt a vizitat o bază militară din Polonia care găzduiește trupe americane. Generalul Mark Milley, președintele Statului Major al armatei americane, a făcut apel la vigilență spunând că războiul „nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment. De aceea, trebuie să urmărim cu mare atenție care vor fi reacțiile Rusiei”.
  • Rusia a extins probabil gama de ținte în care este pregătită să lovească, cu scopul de a submina moralul guvernului și poporului ucrainean, a afirmat duminică armata britanică.
  • Armata rusă, care caută soldați cu contract pentru „operațiuna militară specială”, folosește camioane mobile de recrutare pentru a atrage voluntari, oferind aproape 3.000 de dolari pe lună ca stimulent.
  • Armata ucraineană a afirmat că forțele sale au respins atacurile trupelor rusești în zonele din regiunea Harkov, în est, și Herson, în sud, unde Ucraina a lansat contraofensive în această lună, precum și în părți din Donețk, în sud-est.
  • Zelenski a declarat sâmbătă că anchetatorii au descoperit noi dovezi de tortură la soldații soldații îngropați în apropiere de Izium, unul dintre cele peste 20 de orașe care au fost recucerite în nord-estul regiunii Harkov după un avans fulgerător al forțelor ucrainene la începutul acestei luni. Kremlinul nu a comentat public descoperirea mormintelor de la Izium.
  • Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că gropile comune descoperite în Ucraina sunt dovezi ale crimelor de război comise de Rusia și că este nevoie ca aceasta să răspundă pe deplin pentru acțiunile sale.
  • Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare sau chimice tactice în urma eșecurilor din Ucraina, într-un clip difuzat duminică de CBS.
  • Australia nu va interzice turiștilor ruși să intre în țară ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat duminică ministrul Apărării, Richard Marles.
  • Invazia Rusiei în Ucraina și criza alimentară globală agravată de război vor fi în atenția liderilor mondiali la reuniunea din această săptămână a Adunării Generale a Națiunilor Unite.
  • Alla Pugacheva, regina muzicii pop sovietice, a denunțat războiul lui Putin în Ucraina, despre care a spus că ucide soldați pentru scopuri iluzorii, împovărează oamenii obișnuiți și transformă Rusia într-o paria la nivel global.

–––––

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *