Fără categorie

​LIVE Război în Ucraina, ziua 220: Trupele ucrainene au rezultate substanţiale în estul ţării /Putin revendică ilegal regiuni din Ucraina / Ucraina solicită aderarea de urgență la NATO

3 minute necesare pentru a citi articolul

Forțele rusești din Ucraina par a fi pe punctul de a suferi una dintre cele mai mari înfrângeri din timpul războiului, după ce trupele ucrainene au capturat două sate din apropierea bastionului Lyman, ocupat de ruși în estul țării. ”Avem rezultate substanţiale în estul ţării noastre. Există deja destule informaţii publice despre asta. Toată lumea a auzit ce se întâmplă în Lyman, regiunea Doneţk”, a declarat Zelenski.

Război în Ucraina: Soldați ruși pe străzile din MariupolFoto: Maximilian Clarke/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea teritoriilor capturate în timpul invaziei sale în patru regiuni care însumează 15% din totalul teritoriului ucrainean, în timp ce Kievul a declarat că va continua lupta pentru a recupera terenurile ocupate.
 • Înainte de a semna documentele de anexare a patru regiuni – un act denunțat ca fiind ilegal de Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană și șeful ONU – Putin un discurs anti-occidental de 37 de minute.
 • Ulterior, Putin s-a adresat mulțimii din Piața Roșie din Moscova, unde a promis să „facă totul” pentru a „ridica nivelul de securitate” în Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk. Vorbind în cadrul unui concert pop patriotic televizat, liderul rus a declarat că oamenii din aceste regiuni au făcut alegerea de a se alătura din nou „patriei lor istorice”.
 • Președintele Ucrainei, Zelenski, a declarat că Ucraina a depus o cerere oficială de aderare rapidă la alianța militară NATO și că Kievul este pregătit pentru discuții cu Moscova, dar nu cât timp Putin este președinte.
 • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a acuzat pe Vladimir Putin că, prin ultimele sale acțiuni, a provocat „cea mai gravă escaladare” a războiului din Ucraina de la începutul acestuia. Mișcarea Rusiei a fost „cea mai mare tentativă de anexare prin forță a unui teritoriu european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus Stoltenberg, adăugând că NATO și-a reafirmat „sprijinul neclintit” pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
 • Rusia şi-a folosit dreptul de veto vineri la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, introdusă de Statele Unite și Albania, care condamnă anexările proclamate de Moscova, în timp ce partenerul strategic al Rusiei, China, dar și India, Brazilia și Gabon s-au abținut de la vot.
 • Statele Unite ale Americii au reacționat la anexarea ilegală prin impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sute de persoane și companii, inclusiv cele din complexul militar-industrial rusesc și legislatori.
 • Cel puțin 30 de civili au fost uciși și aproape 100 au fost răniți în ceea ce Kievul a declarat că a fost un atac cinic cu rachete rusești asupra unui convoi de mașini civile în sudul Ucrainei, în orașul Zaporojie.
 • Kremlinul a declarat vineri că Rusia va încorpora ”de jure” părți ale Ucrainei pe care nu le controlează și va considera atacurile împotriva oricărei părți a regiunilor din Ucraina pe care este pe cale să le anexeze ca fiind acte de agresiune împotriva Rusiei.
 • Un număr mare de forțe rusești din orașul strategic din Donbas, Lyman, ar fi fost încercuite, în cel mai recent eșec al lui Putin. Bloggeri militari ucraineni și ruși au declarat că forțele rusești împreună cu luptătorii din Republica Populară Lugansk au fost încercuite în orașul Lyman, care se află sub controlul Moscovei din luna mai. Cucerirea orașului Lyman ar fi o umilință pentru Kremlin, într-un moment în care acesta susține că întreaga regiune Donețk, inclusiv zonele aflate sub controlul ucrainenilor, este acum parte a Rusiei.
 • Potrivit secretarului de stat american, Antony Blinken, SUA nu au văzut până în prezent nicio acțiune din partea Rusiei care să sugereze că are în vedere utilizarea armelor nucleare.

––––––

Evenimentele de vineri au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *