Fără categorie

LIVE Război în Ucraina, ziua 293: Rușii au lovit ținte din estul țării cu rachete, drone și obuze / Milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică la temperaturi sub zero grade / Forțele de invazie au ajuns să tragă cu muniție veche de zeci de ani

2 minute necesare pentru a citi articolul

Forțele rusești au atacat ținte din estul și sudul Ucrainei cu rachete, drone și artilerie, a anunțat Statul Major General al Ucrainei, în timp ce milioane de oameni au rămas fără energie electrică în condițiile în care temperaturile au scăzut sub zero grade, după noi lovituri rusești asupra unor infrastructuri cheie.

Soldat ucrainean pe frontul din DonbasFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Cele mai importante informații de marți, ziua 293 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare, marți dimineață, a evenimentelor recente:

 • Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite vor avea discuții cu Rusia în această săptămână.
 • Grupul celor șapte mari puteri economice (G7) a spus că va continua să lucreze pentru a consolida capacitățile militare ale Ucrainei, cu un accent imediat pe sistemele de apărare antiaeriană, potrivit unei declarații publicate de Marea Britanie.
 • Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit să pună încă 2 miliarde de euro într-un fond care folosit pentru a plăti sprijinul militar pentru Ucraina. De asemenea, ei vor încerca să convină asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului.
 • Volodimir Zelenski s-a adresat G7, cerând aliaților gaze naturale pentru încălzirea de iarnă și arme cu rază lungă de acțiune.
 • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că, dacă Rusia pune capăt războiului, ar trebui să i se ofere șansa de a reînnoi cooperarea economică cu Germania.
 • Statele baltice și alte națiuni europene nemulțumite de declarațiile făcute de președintele francez Emmanuel Macron privind garanțiile de securitate pentru Rusia au transmis în mod oficial mesaje de dezaprobare și au explicat luni Franței care este poziția lor, au declarat Reuters mai mulți diplomați.
 • Statul Major General al Ucrainei a afirmat că forțele sale au respins atacurile rusești contra a patru așezări din estul regiunii Donețk și asupra a opt așezări din regiunea adiacentă Lugansk.
 • Statul Major General a precizat că artileria rusă a lovit aproape 20 de așezări din prima linie a frontului din jurul orașului Bahmut, situat în estul țării, pe care Moscova încearcă să îl cucerească, dar care este acum în mare parte în ruine din cauza bombardamentelor continue.
 • Cel puțin două persoane au fost ucise și cinci rănite în orașul Herson din sudul Ucrainei după ceea ce guvernatorul regional a spus că a fost un „bombardament masiv” din partea forțelor ruse.
 • Serviciul ucrainean de urgență a informat că trei experți în explozibili au fost uciși și doi au fost grav răniți luni în timpul operațiunilor de deminare în Kostyantynivka – în apropiere de orașul Kramatorsk din regiunea Donețk.
 • Rusia apelează la muniție veche de zeci de ani, cu rate ridicate de eșec, în condițiile în care își epuizează stocurile, a declarat un înalt oficial militar american.
 • Un „viceguvernator” numit de Moscova în regiunea ucraineană Herson, Vitaly Bulyuk, a fost rănit luni când mașina sa a explodat, a transmis agenția rusă de știri Interfax. Șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați a declarat că anticipează un alt val de sute de mii de refugiați din Ucraina în Europa în timpul iernii, din cauză că nu se va putea trăi în asemenea condiții.
 • „Sunt zile în care sunt mulți răniți grav: patru sau cinci amputări deodată”, a declarat pentru Reuters Oleksii, un medic militar în vârstă de 35 de ani din estul Ucrainei.

–––––-

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *