Fără categorie

LIVE Război în Ucraina, ziua 474: Kievul anunță că trupele sale au eliberat trei sate din sud-est / NATO a început mega-exercițiul „Air Defender” / 3 morți și 10 răniți după ce rușii au lovit o barcă de evacuare din Herson

3 minute necesare pentru a citi articolul

​Ucraina a afirmat duminică că trupele sale au făcut progrese teritoriale în trei sate din sud-estul țării, primele așezări eliberate de la lansarea contraofensivei de săptămâna trecută. În imagini video, soldați ucraineni sunt văzuți ridicând drapelul lor deasupra satului Blahodatne, la sud de orașul Velyka Novosilka, una dintre principalele axe ale contraofensivei de până acum. Soldați dintr-o altă brigadă s-au filmat cu steagul unității lor în Neskuchne. Duminică seară, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a spus că un al treilea sat, Makarivka, a fost recucerit.

Soldați ucraineni în luptă pe frontFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 473, LIVETEXT:

07:48Forțele ucrainene au făcut progrese verificate vizual în vestul regiunii Donețk și în vestul regiunii Zaporojie, pe care sursele rusești le-au confirmat, dar au încercat să le minimalizeze, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a raportat că forțele ucrainene au avansat între 300 și 1.500 de metri în sudul Ucrainei. Malyar și alte surse ucrainene și ruse au spus că forțele ucrainene avansat la sud de Velyka Novosilka sâmbătă și duminică, inclusiv eliberând Makarivka, Neskuchne, Blahodatne, Storozheve și Novodarivka.

Unele surse rusești au raportat că luptele sunt în curs de desfășurare în „zone gri” sau în zone contestate sau că forțele ucrainene operează în zone pe care forțele rusești nu le-au ocupat în totalitate înainte de ultimele atacurile ucrainene în sudul țării.

Sursele rusești se referă probabil la avansurile teritoriale ucrainene prin apărarea rusă ca fiind cucerirea de „zoner gri” pentru a minimiza câștigurile ucrainene și a nu vorbi despre trecerea prin liniile de apărare rusești. Forțele ucrainene au eliberat mai multe localități, dar afirmațiile privind o „străpungere” ucraineană sunt premature în acest moment, mai scrie ISW.

NATO a început mega-exercițiul „Air Defender”

07:39În urma ultimelor inspecții, autoritățile ucrainene au constatat că peste 30% din adăposturile antiaeriene din țară sunt improprii pentru utilizare, transmite Kyiv Independent.

Din cele 62.912 adăposturi verificate, 23,6% au fost considerate nepotrivite pentru utilizare, iar 9,3% erau închise, a precizat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

06:30 NATO începe luni în Germania cel mai mare exerciţiu aerian din istoria sa. Exerciţiul „Air Defender 23” se va desfăşura până pe 23 iunie şi va reuni aproximativ 250 de avioane militare din 25 de state membre NATO şi partenere.

06:02Postul național de radio din Noua Zeelandă investighează editarea „nepotrivită” a articolelor despre războiul din Ucraina. Radio New Zealand (RNZ), care este finanţat de guvern, dar are independenţă editorială, a corectat până duminică 15 articole de pe site-ul său.

05:30 ​Kim Jong Un a promis să dea mâna cu Putin pentru a consolida cooperarea strategică. Kim şi-a asumat angajamentul într-un mesaj de marcare a Zilei Naţionale a Rusiei, adresat lui Putin, în care a apărat decizia acestuia de a invada Ucraina şi în care a arătat „sprijin şi solidaritate depline”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Armata ucraineană a eliberat satul Blahodatne din Donețk, a anunțat brigada a 68-a Oleksa Dovbush. Armata ucraineană a eliberat localitatea Makarivka din regiunea Donețk, lângă Blahodatne. O brigadă ucraineană a postat duminică un videoclip cu soldați care sărbătoresc în sud-estul Ucrainei, spunând că salută recucerirea satului Neskuchne.
  • Ministerul britanic al Apărării a calculat cât a costat armata rusă bătălia de la Bahmut, considerată a fi cea ma sângeroasă din timpului războiului din Ucraina.
  • Trei persoane au murit duminică, iar 10 au fost rănite, când forțele ruse au bombardat o ambarcațiune care transporta persoane evacuate din teritoriul inundat al Hersonului controlat de ucraineni.
  • Forțele ucrainene încearcă un asalt frontal „extraordinar de dificil” asupra pozițiilor rusești. Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că forțele ucrainene „încearcă o operațiune tactică extraordinar de dificilă”.
  • Rusia a acuzat, duminică, Ucraina că a încercat fără succes să atace o navă rusească cu șase drone maritime de mare viteză, în timp ce nava rusă era într-o misiune de patrulare la marile conducte de gaz natural din Marea Neagră.
  • Grupul de mercenari Wagner din Rusia nu va semna niciun contract cu Ministerul rus al Apărării, a declarat duminică fondatorul acestuia, Evgheni Prigojin, după ce ministrul Serghei Şoigu a ordonat tuturor „detașamentelor de voluntari” să semneze contracte cu Ministerul.
  • Cincisprezece vagoane ale unui marfar gol au deraiat în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, la graniţa cu Ucraina, a anunţat sâmbătă seara guvernatorul local.
  • Ministrul rus al Apărării a acordat duminică medalii soldaților după ce Moscova a declarat că forțele sale au distrus patru tancuri Leopard de fabricație germană și cinci vehicule de luptă Bradley.
  • Un fost parașutist american și muzician a fost reținut în Rusia. Un alt cetățean american a fost arestat în Rusia, acesta fiind acuzat de organizarea unei operațiuni de trafic de droguri.

–––––-

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.