Fără categorie

LIVE Război în Ucraina, ziua 483: Conferință la Londra privind reconstrucția Ucrainei / Șoigu amenință Kievul cu lovituri asupra centrelor de decizie / SUA, pe cale să anunțe un nou ajutor militar „robust” pentru ucraineni

2 minute necesare pentru a citi articolul

Reconstrucția infrastructurii, deminarea terenurilor, refacerea economiei, finanțarea serviciilor publice… Lideri și delegați din peste 60 de țări sunt așteptați miercuri și joi la Londra pentru o conferință privind reconstrucția Ucrainei, eveniment care încearcă să mobilizeze guvernele, companiile și marile instituții financiare. În timp ce nevoile imediate sunt estimate la 14 miliarde de dolari, redresarea mai globală a economiei țării va costa peste 400 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, UE și guvernului ucrainean.

Soldat ucrainean în DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 483, LIVETEXT:

01:12 Zelenski: O Ucraină reconstruită este protecţia faţă de orice formă de teroare rusească. El a anunțat că va prezenta la conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, care se desfăşoară la Londra, aspecte ale viziunii legate de transformarea ţării sale.

00:50 SUA, pe cale să anunțe un nou ajutor „robust” pentru Ucraina. „Președintele Biden a spus… că vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar și ambele țări sunt profund angajate în acest sens”, a declarat Blinken.

00:28 Moscova avertizează Kievul că-i va lovi centrele de decizie dacă lovește Crimeea. „Potrivit informațiilor noastre, liderii forțelor armate ucrainene plănuiesc să lovească teritoriul rus, inclusiv Crimeea, cu rachete Himars și Storm Shadows”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia nu a livrat încă „niciun singur focos nuclear” din acele arme tactice despre care Putin a spus că au fost deja mutate în Belarus. Budanov și-a făcut prima apariție la televiziunea ucraineană, după ce săptămâna trecută presa rusă a scris că a fost grav rănit într-un atac cu rachetă.
  • Distrugerea barajului Kakhovka a provocat daune de 1,2 miliarde de euro, a declarat ministrul ucrainean al mediului, avertizând că minele dezgropate în urma inundațiilor ar putea ajunge pe țărmurile altor țări europene.
  • Ucraina susține că a folosit cu succes o dronă de fabricație autohtonă ce are o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, potrivit unui anunț făcut de conglomeratul de armament Ukroboronprom.
  • Președintele francez Emmanuel Macron vrea să primească o invitație la summitul BRICS din Africa de Sud unde s-ar putea întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, invitat de asemenea la eveniment.
  • Patru persoane au murit marți în urma unei explozii la o fabrică de praf de pușcă din Rusia, iar un oficial s-a grăbit să excludă posibilitatea ca aceasta să fi fost cauzată de un atac.
  • Kremlinul a comentat vizita făcută la Beijing de Anthony Blinken, care s-a întâlnit inclusiv cu preşedintele Xi Jinping, Dmitri Peskov susținând că Moscova nu este îngrijorată de „eventualele încercări” ale SUA de a influenţa politica Chinei faţă de Rusia.
  • Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marţi un pachet uriaș de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, sumă eșalonată pe o perioadă de patru ani.
  • Donald Trump a afirmat într-un nou interviu acordat Fox News că o conversație pe care a avut-o cu Vladimir Putin l-a convins pe liderul de la Kremlin să amâne invadarea Ucrainei cu mai mulți ani.
  • Interviu HotNews.ro cu unul din liderii Corpului Voluntarilor Ruși, organizația anti-Putin care luptă de partea Ucrainei: „Mai devreme sau mai târziu, în Transnistria se va întâmpla ceva”.
  • Presa de stat rusă a început să relateze cum forțele trimise Putin în Ucraina au început să folosească vehicule de luptă „kamikaze”, o tactică pe care unii analiști o compară cu cele folosite de insurgenții din lumea a treia.

–––––-

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.