Fără categorie

LIVE Război în Ucraina, ziua 750: Linia de apărare ucraineană, fragilă din cauza deficitului de materiale militare / Austria a expulzat doi diplomați ruși / Senatul francez a aprobat acordul de securitate cu Ucraina

3 minute necesare pentru a citi articolul

Deficitul ucrainean de muniție și de alte materiale de război din cauza întârzierilor în furnizarea de asistență militară americană poate face ca actuala linie de front să fie mai fragilă decât ar indica avansurile relativ lente ale Rusiei în diferite sectoare, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Faptul că ucrainenii sunt nevoiți să decidă care sunt sectoarele cele mai amenințate de operațiunile ofensive ale Rusiei ar putea crea vulnerabilități în alte părți pe care forțele rusești le-ar putea exploata pentru a face progrese bruște și surprinzătoare dacă resursele ucrainene continuă să se diminueze. Păstrarea de către Rusia a inițiativei la nivelul întregului teatru de operații crește riscurile unor astfel de evoluții, permițând comandamentului militar rus să aleagă să mărească sau să diminueze operațiunile în orice punct de-a lungul frontului aproape după bunul plac, potrivit ISW.

Soldați ucraineni în zona Kupiansk, regiunea HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 750 – LIVE pe HotNews.ro:

07:08 Aproape 1.600 de cadavre au fost descoperite după eliberarea regiunii Kievde sub ocupaţie rusă – raport.

Direcția Principală a Poliției Naționale a Ucrainei în regiunea Kiev raportează că, pe teritoriul regiunii, după eliberarea de sub ocupaţia rusă, au fost descoperite 1.590 de cadavre, dintre care 208 aparțineau militarilor și forțelor de ordine.

07:03 Rusia pune tot mai multe lacăte internetului / Peste 100.000 de site-uri blocate de la începutul ofensivei din Ucraina

05:42Franţa: Senatul a aprobat acordul de securitate cu Ucraina. După Adunarea Naţională Franceză marţi, Senatul a aprobat miercuri acordul de securitate dintre Franţa şi Ucraina, în pofida anumitor rezerve din partea camerei superioare, unde tabăra prezidenţială este minoritară.

00:51Austria expulzează doi diplomaţi ruşi. Aceștia s-au comportat „într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a transmis Ministerul austriac de Externe.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

 • Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale: Rusia este pregătită pentru un război nuclear. SUA, după amenințarea lui Putin: „Nu am văzut nici un semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară în Ucraina”.
 • Cât de mare e arsenalul nuclear al Rusiei, cum se poate da ordinul de lansare și cum arată „Cheget”, valiza care este tot timpul la doar câțiva metri de Vladimir Putin.
 • Vladimir Putin a cerut din nou garanții de securitate pentru Rusia, afirmând că acestea vor fi necesare pentru a pune capăt războiului din Ucraina, chiar dacă el personal nu are încredere în nimeni.
 • Președintele lituanian Gitanas Nauseda i-a transmis un mesaj ferm omologului său rus Vladimir Putin după atacul asupra lui Leonid Volkov, un apropiat al lui Alexei Navalnîi.
 • Războiul poate căpăta o scară europeană, din cauza țărilor care susțin Ucraina, afirmă Moscova. Maria Zaharova a spus miercuri că Rusia consideră că Occidentul merge „pe marginea prăpastiei” şi împinge totodată omenirea către această margine prin acţiunile sale în Ucraina.
 • Rusia este alarmată de ceea ce consideră a fi „retorica jignitoare” a Armeniei față de ea și ultimatumurile date de Erevan Moscovei, a declarat miercuri Maria Zaharova.
 • Primarul Parisului vrea ca sportivii ruşi să nu aibă acces la Jocurile Olimpice. Anne Hidalgo a declarat că speră ca sportivilor ruşi să le fie interzisă participarea la Jocurile Olimpice de la Paris şi la ceremonia de deschidere a competiţiei.
 • Premierul Finlandei în Parlamentul European: „Rusia se pregătește în mod evident pentru un conflict de durată cu Occidentul”.
 • Ce urmăresc rebelii ruși care spun că au ocupat părți din Belgorod și Kursk? – interviu cu unul din liderii Legiunii „Libertatea Rusiei”: „Rezistența prin forță este posibilă”.
 • Cele 27 de state membre ale UE au ajuns miercuri la un acord pentru a adăuga 5 miliarde de euro la un fond destinat să finanțeze achiziționarea de arme pentru Ucraina.
 • Un NEIN pentru Ucraina: Cancelarul Olaf Scholz a explicat în Bundestag de ce nu aprobă livrări de rachete Taurus în Ucraina.
 • Scholz, Macron şi Tusk se întâlnesc de urgenţă la Berlin pentru a-şi rezolva divergenţele în legătură cu Ucraina

–––––-

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.