Fără categorie

Magnatul media Jimmy Lai, care critica puterea chineză, condamnat la închisoare pentru fraudă

2 minute necesare pentru a citi articolul

Magnatul media pro-democraţie din Hong Kong Jimmy Lai a fost condamnat din nou sâmbătă la închisoare, la o pedeapsă de cinci ani şi nouă luni pentru fraudă, relatează France Presse.

Magnatul media pro-democrație Jimmy LaiFoto: Liau Chung-ren / Zuma Press / Profimedia

Fondator al Apple Daily, un ziar care critica puterea chineză şi a fost forţat să se închidă, Lai a petrecut recent douăzeci de luni după gratii pentru participare la manifestaţii şi adunări neautorizate, notează Agerpres.

În vârstă de 75 de ani, el urmează încă să fie judecat pentru ”coluziune cu forţe străine”, o încălcare a legii dure asupra securităţii naţionale impuse de Beijing, pasibilă cu închisoare pe viaţă.

În timp ce perioadele sale anterioare în închisoare au fost legate de rolul avut în protestele pro-democraţie care au zguduit teritoriul chinez în 2019, dosarul pentru care a fost condamnat sâmbătă se referă la încălcarea condiţiilor de închiriere a birourilor ziarului său.

Lai şi Wong Wai-keung, un fost director al Apple Daily, au fost găsiţi vinovaţi de fraudă în octombrie, în ceea ce judecătorul Stanley Chan a descris drept o ”schemă planificată, organizată şi care a durat ani de zile”.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit procurorilor, o firmă de consultanţă condusă de Lai pentru uzul său personal a ocupat birouri închiriate de Apple Daily în scopuri de publicare şi tipărire. Aceasta constituie, susţin ei, o încălcare a condiţiilor de închiriere semnate cu o companie guvernamentală şi echivalează cu o fraudă.

La rândul lor, avocaţii apărării au susţinut că acest caz ar fi trebuit să facă obiectul unui proces civil şi nu penal, adăugând că zona în cauză este minimă.

Wong, în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat la 21 de luni de închisoare.

Judecătorul a criticat Apple Daily pentru că a abuzat de reputaţia sa de media binecunoscută ca ”scut de protecţie”, care l-a împiedicat pe proprietar să acţioneze în cazul încălcării condiţiilor contractului de închiriere.

Dar ”nu să faceţi nicio legătură cu politica”, a adăugat el, insistând că acest caz nu are nicio legătură cu politica sau cu libertatea presei.

Jimmy Lai critică deschis Beijingul

Jimmy Lai, una dintre figurile de frunte ale mişcării pro-democraţie în Hong Kong, critică deschis Beijingul de multă vreme.

Ani de zile, ziarul său a criticat puterea chineză înainte de a fi forţat să se închidă la jumătatea anului 2021, după îngheţarea fondurilor sale şi arestarea unora dintre angajaţi şi a fondatorului.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *