Fără categorie

Mugur Isărescu: Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei / Nu ne-am răzgândit: facem protecția creditorului, adică a micului depunător

2 minute necesare pentru a citi articolul

Confuzia între supraveghere bancară și protecția consumatorilor după criza din 2007-2008, mai ales după cea a francilor elvețieni, a luat o amploare deosebită, susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNRFoto: AGERPRES

El a redat și un dialog:

– De ce nu se ocupă Banca Centrală de protecția consumatorilor?

– Păi nu este funcția noastră.

– Dar ce face supravegherea?

– Supravegherea prudențială se ocupă de ceva: de protecția sistemului bancar.

– Aaa, deci Banca Națională a României nu este Banca Națională a României. Este banca străinilor.

Măi fraților, sistemul bancar nu este o chestiune de joacă

„Multe bănci erau cu capital străin. Măi fraților, sistemul bancar nu este o chestiune de joacă. Nu e numai o tagmă de exploatatori. Într-o economie de piață nu ai cum să transferi economisirile de la cei care au disponibilități spre cei care au nevoie de finanțare”, a afirmat guvernatorul BNR.

  • „Nu se mai face transfer ca într-o economie de comandă prin alte pârghii de planificare. Au dispărut toate. Se fac prin sistemul financiar-bancar. Dispare sistemul, nu mai funcționează economia”.

„Protejăm micii depunători. Ăia sunt cei mai neprotejați și sunt și mulți”

„Să ne ocupăm de protecția consumatorilor. Păi, stați puțin, protecția consumatorilor e chiar conflictuală cu protecția băncilor pentru că acolo pe cine protejăm noi în esență când protejăm băncile? Protejăm micii depunători. Ăia sunt cei mai neprotejați și sunt și mulți”, a mai afirmat guvernatorul BNR.

Când ai o criză bancară, spune el, în România ai 10 milioane de mici depunători.

„La o criză bancară, trebuie să-i acoperi. Am uitat ce s-a întâmplat în ‘99 – 2000? A trebuit să le asigurăm banii că, altfel, o criză de încredere în sistemul bancar e devastatoare. Aia înseamnă o criză adevărată”, a explicat Isărescu.

  • „N-a prins la populație: Nu domnule, trebuie să aveți grijă și de debitori, adică și de cei care iau credite.”
  • „Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei”

„Cel de la supraveghere bancară chiar îi spune bancherului: Măi, ia banii înapoi”

„A apărut acestă agenție de protecție a consumatorilor și în cadrul ei, o subdiviziune: protecția consumatorilor de servicii financiare. Acolo însă e treabă grea. Una e să protejezi consumatorul de alimente și alta pe cel care ia credite: altă profesiune, alți specialiști”, a explicat guvernatorul.

  • „Așa a apărut ideea: de ce nu luați, domnule, și asta? (protecția consumatorilor de credite n.r.)”

„Nu noi ne-am răzgândit. Noi menținem ideea să facem protecția creditorului, adică a micului depunător. Aia înseamnă supraveghere prudențială”, a spus el.

  • Cehii au luat în cadrul băncii centrale protecția consumatorilor. Dacă se va lua o astfel de decizie, va fi o direcție total separată. Părerea mea e să se numească altfel. Să ieșim din confuzia asta cu supravgherea de care se poate ocupa și de una și de altă. Sunt conflictuale.”

„Cel de la supraveghere bancară chiar îi spune bancherului: Măi, ia banii înapoi.

– De ce?

– Pentru că nu sunt banii tăi. Nu sunt banii băncii, sunt banii deponentului. Du-te și strânge-l pe debitor, pe cel care a luat credite și dă-i banii înapoi. Nu sună exact ca protecția consumatorului de servicii financiare. Sună puțin deosebit”, a spus el.

În opinia sa, dacă legiuitorul va lua decizia să transfere protecția consumatorilor de credite la BNR, „trebuie direcții total separate, chiar în clădiri separate”.

Articol preluat de la: economie.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.