Fără categorie

Nicuşor Dan: PSD-PNL spun că nu trebuie să mai existe spaţii verzi private / Vorbim de 4 sau 5 miliarde de euro, pentru expropriere, bani pe care nu îi vom avea niciodată

2 minute necesare pentru a citi articolul

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat marţi, la Prima News, că în comisia de mediu din Camera Deputaţilor s-au adoptat amendamente care spun că nu trebuie să mai existe spaţii verzi private în Bucureşti şi în România, pentru că obligă municipalitatea să dea bani pentru expropierea terenurilor private care au spaţii verzi sau le obligă să dea autorizaţii de construcţie. Vorbim de 4 sau 5 miliarde de euro, pentru expropriere, bani pe care nu îi vom avea niciodată, a mai spus primarul, citat de News.ro.

Nicușor Dan Foto: AGERPRES

Primarul Capitalei a declarat că un proiect al lor, care era în sertarele Parlamentului din 2021, după ce a fost iniţiat în 2018, dintr-o dată a fost pus pe ordinea de zi a comisiei de mediu, cu un set de amendamente, fără să vină la dezbateri nici reprezentanţi ai ministerului Dezvoltării şi Ministerului Mediului.

„A început o dezbatere pe nişte amendamente pe care nu le cunoştea nimeni şi care spun, în esenţă, că nu trebuie să mai existe spaţii verzi private în Bucureşti şi în localităţile din România. Adică, noi avem o legislaţie de mediu, până în ziua de azi, care spune că dacă eşti prorietar de spaţiu verde, privat, ai obligaţia să îl păstrezi ca spaţiu verde.

În esenţă, aşa cum a fost propus azi în comisie şi urmează să fie mâine în plen, spune că autoritatea locală fie expropriază în 12 luni toate aceste spaţii verzi fie ele îşi pierd statutul de spaţiu verde”, a explicat primarul Capitalei modificările aduse proiectului în comisia de mediu din Camera Deputaţilor.

Nicuşor Dan a mai spus că pentru a expropria spaţiile verzi private din Bucureşti ar însemna ca autorităţile locale să dea undeva la 4 sau 5 miliarde de euro, bani pe care nu îi vor avea niciodată.

„Vorbim de mulţi oameni care fie au acceptat să retrocedeze, au cumpărat drepturi litigioase ştiind că sunt spaţii verzi, au cumpărat iar după ce am dat legea care spune că nu puteţi construi pe spaţiul verde, acum au găsit portiţa aceasta în parlament, care spune „fie îi expropriaţi fie le daţi dreptul să construiască””, a precizat Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a arătat că fără discuţie în spatele acestor amendante sunt rechinii imobiliari, pentru că sunt documente oficiale pe care le-au propus de-a lungul timpului şi pe care le-a văzut şi în Codul Urbanismului şi acum în amendamentele asumate de PSD.

„A fost un vot astăzi în comisia de mediu, a fost o majoritate PNL-PSD care le-a votat şi mâine ele vor intra mâine în plen”, a mai spus Nicuşor Dan.

„Nişte proprietari au cumpărat 5000 mp în curtea Modrogan, în curtea PNL, alţii au cumpărat drepturi litigioase pe vreo 7.000 de mp în Kiseleff, alţii vreo 10 hectare în parcul Tineretului, Herăstrău, Parcul Circului, fiecare din aceşti oameni dacă primăria nu le răscumpără în 12 luni, vor veni la primărie şi vor cere autorizaţie de construire penru că Primăria nu şi-a exercitat dreptul de a expropria” a subliniat Nicuşor Dan, el arătând că acesta este elementul esenţial, mai ales că ”ştiau în momentul în care au cumpărat respectivul teren că este spaţiu verde”, potrivit News.ro.

Pe același subiect:

Citeste articolul complet pe revistapresei.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *