Fără categorie

Partidul Comunist Chinez şi-a ales toţi delegaţii pentru cel de-al XX-lea Congres / Xi Jinping, spre un al treilea mandat în fruntea Chinei

2 minute necesare pentru a citi articolul

Partidul comunist chinez a anunţat, duminică, alegerea tuturor delegaţilor săi pentru cel de-al 20-lea congres care va începe pe 16 octombrie şi care ar urma să-i permită preşedintelui Xi Jinping să obţină un al treilea mandat în fruntea ţării, relatează AFP și Agerpres.

Congres al Partidului Comunist ChinezFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

Organizat odată la cinci ani, acest conclav ar urma, de asemenea, să sprijine schimbări în cadrul puternicului organ decizional al partidului, aşa-numitul Politburo.

„Fiecare unitate electorală din întreaga ţară a reunit un congres al partidului sau o reuniune reprezentativă şi a ales 2.296 de delegaţi la al 20-lea congres al partidului”, a relatat televiziunea de stat CCTV.

Delegaţii, între care femei, membri ai minorităţilor etnice şi experţi economici, oameni de ştiinţă şi sportivi, trebuie să adere la orientarea ideologică a lui Xi Jinping şi la constituţia partidului, a precizat CCTV.

Acest congres organizat în capitala Beijing intervine în contextul în care preşedintele chinez se confruntă cu mai multe dificultăţi, între care deteriorarea situaţiei economice şi relaţiile cu SUA, precum şi consecinţele politicii sale stricte zero COVID, care a accelerat autoizolarea ţării.

În culise rivalităţile există, iar Xi Jinping va încerca să-şi consolideze puterea, spun analiştii

Cei circa 2.300 de delegaţi care reprezintă toate provinciile şi regiunile ţării vor desemna aproape 200 de delegaţi în Comitetul central al partidului, care la rândul lor îi vor alege pe cei 25 de membri ai Biroului politic, care are la rândul său un Comitet permanent atotputernic (cu 7 membri în prezent), veritabilul centru de putere al Chinei.

Voturile par să fie simple formalităţi, compoziţiile Biroului politic şi Comitetului permanent fiind probabil decise în avans, comentează AFP.

Chiar dacă regimul comunist dă aparenţa de unitate, în culise rivalităţile există şi preşedintele va încerca să-şi consolideze puterea, estimează analiştii.

De la venirea la putere a lui Xi Jinping în fruntea partidului-stat la sfârşitul lui 2012, peste un milion şi jumătate de cadre au fost sancţionate într-o amplă campanie anticorupţie, potrivit cifrelor oficiale.

Numărul unu chinez este de multă vreme suspectat că se foloseşte de această campanie pentru a-şi elimina opoziţia internă, notează France Presse.

_____

Citește și: Unde e Xi Jinping? Zvonurile spun că președintele Chinei ar fi fost plasat în arest la domiciliu după o lovitură de stat

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *