Fără categorie

Pentagonul cumpără Starlink pentru Ucraina / SUA achiziționează și sisteme Gepard în valoare de 118 milioane de dolari

2 minute necesare pentru a citi articolul

Starlink, serviciul de comunicaţii prin satelit iniţiat de miliardarul Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul Apărării care cumpără aceste servicii prin satelit pentru Ucraina, a anunţat joi Pentagonul într-un comunicat, informează Reuters. Totodată, Pentagonul a anunțat că Departamentul Apărării al SUA va cumpăra sisteme antiaeriene Gepard pentru Ucraina în valoare de 118,3 milioane de dolari.

Serviciul de internet prin satelit Starlink este folosit în UcrainaFoto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Continuăm să lucrăm cu o serie de parteneri globali pentru a ne asigura că Ucraina dispune de capacităţile satelitare şi de comunicaţii rezistente de care are nevoie. Comunicaţiile prin satelit constituie un nivel vital în reţeaua globală de comunicaţii a Ucrainei, iar Departamentul încheie contracte cu Starlink pentru servicii de acest tip”, se arată în comunicatul Pentagonului.

Starlink a fost folosit de trupele ucrainene pentru o varietate de acţiuni, inclusiv pentru comunicaţii pe câmpul de luptă.

În toamna anului trecut, SpaceX, compania care produce Starlink, avertizase Pentagonul că ar putea sista acest serviciu vital pentru Ucraina, pe care de la începutul războiului îl oferise gratis. Elon Musk atrăgea atenţia că operaţiunea a devenit mult prea costisitoare şi nu o poate furniza gratis pe termen nelimitat. Potrivit miliardarului, costurile pentru întreţinre se ridicau la 20 de milioane de dolari pe lună, potrivit News.ro.

SpaceX şi Pentagonul au început negocieri, până la finalizarea cărora Elon Musk a promis că va furniza în continuare gratuit serviciile Starlink.

De la începutul războiului, SpaceX, prin donaţii private şi în cadrul unui contract separat cu o agenţie americană de ajutor extern, a furnizat ucrainenilor şi armatei ţării serviciul de internet Starlink, o reţea în creştere rapidă, de peste 4.000 de minisateliţi plasaţi pe orbita joasă a Pământului.

Rusia a încercat să întrerupă şi să bruieze serviciile de internet din Ucraina, inclusiv să blocheze Starlink în regiune, dar SpaceX a contracarat aceste atacuri prin întărirea software-ului serviciului.

Pentagonul nu a dezvăluit termenii contractului încheiat cu SpaceX pentru Starlink, „din motive de securitate operaţională şi din cauza naturii esenţiale a acestor sisteme”.

Sisteme antiaeriene Gepard în valoare de 118 milioane de dolari

Departamentul Apărării al SUA va cumpăra sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard pentru Ucraina în valoare de 118,3 milioane de dolari, a anunțat Pentagonul într-un comunicat de presă din 1 iunie, scrie Reuters.

Compania Global Military Products din Florida a primit contractul pentru achiziția și livrarea sistemelor antiaeriene Gepard fabricate în Germania.

Fondurile pentru achiziție au fost alocate prin Inițiativa de asistență de securitate pentru Ucraina.

Ce sunt blindatele Gepard

Deși a fost uneori prezentat eronat în presă ca fiind un „tanc”, Gepard este de fapt un sistem mobil antiaerian autopropulsat, blindat. Dezvoltat de industria de armament germană în anii 1960, el poate opera în orice condiții meteorologice.

Fabricat de producătorul militar Krauss Maffei-Wegmann (KMW), sistemul Gepard a fost furnizat în țări precum Germania, Belgia, România și Olanda.

Destinat în principal apărării antiaeriene, sistemul antiaerian poate fi îndreptat și către ținte terestre. Un blindat Gepard pe șenile, transportând trei membri ai echipajului, poate atinge o viteză maximă de 65 km/h și are o autonomie de 550 de kilometri.

Blindatul aerian dispune de radare independente de urmărire și supraveghere a țintei și vine cu „echipament de antrenament și simulare de ultimă generație”, potrivit KMW. Echipat cu două tunuri automate de calibrul 35 mm, „mobilitatea terestră ridicată a sistemului Gepard și rotirea rapidă a turelei permit timpi de reacție extrem de scurți, necesari pentru atacarea amenințărilor aeriene”.

Gepard este construit pe șasiul tancului Leopard 1. Nu este eficient doar împotriva aeronavelor de luptă, elicopterelor de atac și rachetelor, ci poate „de asemenea să combată cu succes dronele”, potrivit producătorului.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *