Fără categorie

Premieră în Europa: Noaptea Muzeelor la Sate debutează pe 2 septembrie

2 minute necesare pentru a citi articolul

Evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate, unic în Europa, care va prezenta potenţialul patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc, debutează pe 2 septembrie la inițativa Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Noaptea MuzeelorFoto: AGERPRES

Unic în Europa, evenimentul derivat din Noaptea Muzeelor se va desfăşura în data 2 septembrie şi va propune publicului activităţi şi programe educative în diverse spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu, din satele şi comunele României.

„Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are în vedere prin acest program de debut muzeele, colecţiile, casele memoriale şi obiectivele de patrimoniu imobil localizate în comune şi sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee judeţene, a unor primării locale, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, adresăm invitaţia publică de participare şi bisericilor cu mare valoare de patrimoniu şi celor fortificate, cetăţilor şi palatelor din mediul rural, mănăstirilor cu o bogată şi valoroasă colecţie de artă religioasă, reşedinţelor nobiliare, culelor sau siturilor arheologice deschise publicului, dar şi pensiunilor care doresc să organizeze şi să găzduiască activităţi muzeale sau experimente şi proiecte curatoriale, rezidenţelor de creaţie, taberelor de artă contemporană, morilor, fermelor de animale şi aşa mai departe”, a precizat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate.

Entităţile care doresc să participe pot solicita fişa de înscriere printr-un mesaj expediat la adresa de email – noaptea_muzeelor@yahoo.com. Perioada de înscrieri este 22 iunie – 25 iulie 2023.

„Noaptea Muzeelor la Sate” oferă publicului prilejul să descopere şi să se bucure de un patrimoniu cultural mai puţin cunoscut, dar foarte bogat. Evenimentul pune în dezbatere publică problemele patrimoniale actuale ale ţăranului român şi ale satului românesc. De asemenea, urmăreşte dinamizarea şi valorificarea colecţiile muzeelor din mediul rural pentru a le face cunoscute mult mai bine publicului larg şi crearea de obişnuinţe culturale care să contribuie la creşterea gradului de alfabetizare culturală şi de atractivitate turistică a mediului rural.

Cu ocazia acestui eveniment se va lansa şi un kit pedagogic, ce va fi pus gratuit la dispoziţia participanţilor interesaţi în organizarea de programe educative pentru copiii şi tinerii din satele şi comunele ţării. Kit-ul include asistenţă din partea specialiştilor şi un pachet complet, cu fişe de programe educative, instrumente şi resurse pentru implementarea lor. Aşadar, este încurajată includerea acestor ateliere pentru copii în programul oferit de „Noaptea Muzeelor la Sate”. (news.ro)

În cadrul primei ediţii a Nopţii Muzeelor la Sate, organizaţiile înscrise în program vor beneficia de promovare şi de reprezentare în cadrul platformei noapteamuzeelor.org (în curs de actualizare), care va oferi publicului informaţii despre evenimentele, activităţile şi proiectele găzduite pe 2 septembrie în toată ţara.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.