Fără categorie

Prima decizie a CEDO privind o legislație care permite eutanasia

1 minute necesare pentru a citi articolul

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi pentru prima dată asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, validând procedura din Belgia care duce la actul eutanasierii, dar condamnând Bruxellesul pentru ”sfidările” în analizarea ”a posteriori a eutanasiei practicate”, făcută de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei, comisie a cărei independenţă nu ar fi suficient garantată, conform France Presse.

CEDOFoto: DreamsTime

CEDO a fost sesizată în acest caz de către fiul unei femei a cărei mamă are suferea de depresie profundă de aproape 40 de ani şi dorea să renunţe la viaţă a fost eutanasiată. Bărbatul a reclamat că nu a fost prevenit în legătură cu eutanasierea mamei sale, de care el a aflat a doua zi după decesul acesteia, în aprilie 2012. El a depus o plângere în penal, în final clasată de Parchet, care a apreciat că eutanasia ”s-a derulat potrivit prevederilor legale” belgiene.

Curtea precizează că decizia sa ”nu se referă la existenţa sau nu a unui drept la eutanasie” în general, ci la ”compatibilitatea” cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului.

Examinând prevederile legii belgiene privind eutanasia, în vigoare din 2002, CEDO a considerat că acele dispoziţii care încadrează ”actele şi procedura prealabile eutanasiei” ar constitui ”în principiu un cadru legislativ adecvat pentru a asigura protejarea dreptului la viaţă al pacienţilor, aşa cum cere articolul 2 al Convenţiei” (dreptul la viaţă).

În schimb, judecătorii vorbesc despre ”sfidările” în analizarea ”a posteriori a eutanasiei practicate”, făcută de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei, comisie a cărei independență nu ar fi garanntată suficient prin legislaţie.

Este prima dată când CEDO se pronunţă asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, a comentat, pe Twitter, Nicolas Hervieu, jurist specializat în drept european. ”Deşi confirmă absenţa unui drept de a muri, Curtea consideră că nimic nu interzice eutanasia, (dacă ea este) încadrată de garanţii legale”, a adăugat Hervieu. (Sursa: AFP/Agerpres / FOTO: Dreamstime)

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *