Fără categorie

Republica Moldova suspendă aplicarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa

1 minute necesare pentru a citi articolul

Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri un proiect de lege referitor la suspendarea aplicării Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990. Tot la Paris, Chişinăul va semna joi cu Franţa un acord bilateral de cooperare în domeniul apărării, potrivit News.ro care citează relatează NewsMaker.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano’/AGF / Sipa Press / Profimedia

Decizia guvernului de la Chişinău referitoare la suspendarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa urmează să fie aprobată de Parlament şi de preşedinta ţării.

Potrivit Ministerului Apărării, elaborarea proiectului de lege a fost determinată de trei factori, între care retragerea oficială a Federaţiei Ruse din tratat la 7 noiembrie 2023, agresiunea militară asupra unui stat membru al tratatului (Ucraina).

Republica Moldova intenţionează să suspende tratatul „cu posibilitatea de a reveni la implementarea acestuia la o dată ulterioară”. Suspendarea tratatului va intra în vigoare după 150 de zile de la recepţionarea notificării de către depozitar şi statele părţi ale Tratatului.

Secretarul de stat în Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a explicat că „odată cu retragerea Federaţiei Ruse din acest tratat s-au schimbat fundamental circumstanţele care au stat la baza încheierii acestui tratat în 1990”.

El a mai spus că până în prezent 21 de state au anunţat suspendarea tratatului.

Pe de altă parte, Republica Moldova şi Franţa vor semna joi un acord bilateral de cooperare în domeniul apărării, ca parte a eforturilor Occidentului de a consolida capacităţile micului stat de la graniţa cu Ucraina, pe fondul temerilor că Rusia face eforturi tot mai mari pentru a destabiliza Chişinăul, după cum avertiza zilele trecute şeful spionajului de la Chişinău.

Preşedinta Maia Sandu, care miercuri a fost în România, se va întâlni joi la Paris cu preşedintele Emmanuel Macron şi va fi însoţită de ministrul apărării. Tot pentru joi, Parisul a convocat o videoconferinţă cu aliaţii Ucrainei, la care se va discuta şi despre sprijinul pentru Republica Moldova.

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.