Fără categorie

Revolta lui Prigojin din Rusia a dus la o creștere de două cifre a prețului la gazele naturale în Europa

2 minute necesare pentru a citi articolul

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au sărit luni dimineaţa, în condiţiile în care nervozitatea faţă de rebeliunea din Rusia a agravat îngrijorările cu privire la aprovizionare pe o piaţă şi aşa volatilă, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

​Bulgaria, aprovizionare cu gazeFoto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

În jurul orei 9:25, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 13%, până la 36,80 euro pentru un Megawatt-oră.

Pe parcursul acestei luni, preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30% după o scădere prelungită în lunie precedente, în condiţiile în care opririle de producţie în Norvegia au contracarat cererea redusă.

Fluctuaţiile de preţ s-au agravat în luna iunie, iar rebeliunea armată care a avut loc în week-end în Rusia nu va face decât să perturbe şi mai mult pieţele.

„Riscurile geopolitice în Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de week-end. Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situaţia din Ucraina” este ceea ce împinge cotaţiile la gaze în sus, susţine Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Piața energetică europeană încă are un ochi ațintit spre ce se întâmplă în Rusia

Chiar dacă Europa şi-a redus în mod semnificativ dependenţa de gazele ruseşti livrate prin conducte, Moscova rămâne un mare furnizor de gaze lichefiate. De asemenea, continentul european obţine cantităţi mari de gaze lichefiate din partea altor producători, precum SUA, iar acest tip de combustibil a jucat un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.

Există şi alţi factori care creează noi presiuni pe piaţă.

Livrările de gaze naturale din Norvegia rămân limitate în condiţiile în care se efectuează lucrări de mentenanţă la mai multe facilităţi. În Rusia, există semnale că situaţia începe să se calmeze.

Autorităţile de la Moscova au ridicat regimul contra-terorist introdus sâmbătă iar Bursa de valori de la Moscova operează în mod normal.

„Per total, la fel ca şi pentru alte materii prime concentrate pe Rusia, pentru moment, impactul este limitat”, spune Ole Sloth Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Citeste articolul complet pe economie.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.