Fără categorie

Rusia nu mai are trupe în Belarus pentru a putea lansa o nouă ofensivă de aici – oficial ucrainean

1 minute necesare pentru a citi articolul

Un oficial ucrainean afirmă că Rusia nu mai are trupe în Belarus pentru a putea lansa o ofensivă terestră din această ţară către Ucraina, aşa cum a făcut când a declanşat invazia din 24 februarie 2022, relatează CNN, potrivit News.ro.

exercitii militare comune Rusia si BelarusFoto: AFP / AFP / Profimedia

Rusia şi-a mutat majoritatea unităţilor care se antrenează în Belarus în alte zone şi nu mai dispune de suficiente forţe terestre pentru a lansa o ofensivă de pe teritoriul aliatului său, a arătat oficialul ucrainean.

„Rusia nu are un grup de atac necesar pe teritoriul Belarusului care să fie pregătit şi capabil să invadeze teritoriul Ucrainei”, a declarat joi Andrii Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina, în timpul unui briefing susţinut la Kiev.

„În acest moment, Rusia a retras aproape toate unităţile sale care au fost antrenate şi şi-au finalizat rotaţia. Cu toate acestea, nicio unitate nouă nu a fost desfăşurată acolo”, a spus Demcenko.

Unii analişti independenţi au afirmat că Rusia a mutat unităţile din Belarus pe frontul din nord-estul Ucrainei, între oraşul asediat Kupiansk şi oraşul învecinat Kreminna.

Belarusul este unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Rusiei. Minskul a ajutat Rusia să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, permiţând trupelor Kremlinului să intre în ţară pe la frontiera ucraineano-belarusă, care se întinde pe 1.000 de kilometri, la nord de Kiev.

Demcenko a mai declarat că Rusia bombardează în mod regulat regiunile ucrainene Cernihiv, Sumî şi Harkov, care se află la est de Belarus, de-a lungul graniţei de nord a Ucrainei cu Rusia. În aceste zone, „inamicul încearcă, de asemenea, să folosească grupuri de sabotaj şi de recunoaştere pentru a încerca să pătrundă pe teritoriul Ucrainei”, a mai declarat oficialul serviciului de frontieră. „Cele mai multe dintre aceste încercări sunt înregistrate în regiunea Sumî”, a precizat el.

Ucraina a anunţat recent măsuri de fortificare a frontierei sale nordice, precum şi interzicerea anumitor activităţi în apropierea graniţei.

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.