Fără categorie

Scădere de 2.6% pentru resursele naționale de energie – TradeVille

5 minute necesare pentru a citi articolul

Scădere de 2.6% pentru resursele naționale de energie

în primele 8 luni din 2024, resursele de energie primară au scăzut cu 2.6%, iar cele de energie electrica au scăzut cu 0.9%, față de perioada similară a anului trecut. Principalele surse de energie primară au totalizat 21,350.4 mii tone echivalent petrol (tep), în timp ce resursele de energie electrică au însumat 43,992.5 mil. kWh. (Sursa: INS)

Producția industrială, în scădere de la începutul anului

În luna august, producția industrială a scăzut cu 12.8% față de luna precedentă, ca serie brută, în timp ce, față de luna august 2023, scăderea a fost de 4.3%. De la începutul anului, scăderea a fost de 2%, ca serie bruta, fiind determinată de diminuarea producției în cele 3 sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5.5%), industria prelucrătoare (-1.6%) și industria extractiva (-0.6%). (Sursa: INS)

Exporturile și importurile Chinei, cifre sub așteptări

Exporturile și importurile Chinei au fost sub așteptări în septembrie, ridicând îngrijorări cu privire la unul dintre puținele puncte pozitive ale economiei. Datele vamale au arătat că exporturile au crescut cu 2.4% în septembrie față de anul trecut, în timp ce importurile au crescut cu 0.3%. Analiștii se așteptau, însă, la o creștere mai rapidă: +6% pentru exporturi și +0.9% pentru importuri. (Sursa: CNBC)

Divergente pentru prognozele trimestriale

Datele compilate de Bloomberg Intelligence arată ca analiștii se așteaptă ca firmele din S&P 500 să raporteze o creștere a profiturilor de 4.2% în al treilea trimestru, comparativ cu anul trecut, în scădere față de o prognoză de 7% din mijlocul lunii iulie. Pe de altă parte, indicațiile companiilor sugerează o creștere de aproximativ 16%. Aceasta divergență este „neobișnuit de mare”, iar perspectivele semnificativ mai puternice sugerează că „companiile ar trebui să depășească ușor așteptările”, spun specialiștii. (Sursa: Bloomberg)

S.p.e.e.h. Hidroelectrica Preț curent 124.40 RON ( -0.48% ) MCap 55.9B P/E 10.95

Hidroelectrica a publicat aseară indicatorii operaționali cheie, în variantă preliminară, aferenți trimestrului trei din 2024. Astfel, producția de energie electrică netă a scăzut cu 20% față de T3 2023, din cauza scăderilor înregistrate pe ambele segmente: cea din surse hidro a scăzut cu 20% până la 2,709 GWh, iar cea din surse eoliene a scăzut cu 21%, până la 9 GWh. Totodată, achiziția de energie electrică a scăzut cu 51%, până la 237 GWh, față de 480 GWh înregistrați în perioada similară a anului precedent. (Sursa: BVB)

One United Properties Preț curent 0.5300 RON ( -0.75% ) MCap 2.02B P/E 5.1857

One United Properties intenționează să construiască 5,000 de locuințe accesibile pe fosta platforma Rocar, într-o zonă situată între Ferentari și Eroii Revoluției. Proiectul, denumit preliminar One City District, va include, pe lângă locuințe, facilitați precum școli, grădinițe, retail și entertainment. Terenul de 21 de hectare a fost achiziționat de la CPI Property Group Romania, iar prețul vizat pentru locuințe este între 1,300 – 1,500 EUR/mp. (Sursa: ZF)

Nuclearelectrica Preț curent 43.00 RON (0.00% ) MCap 12.9B P/E 6.28

Analiștii BRK Financial Group au stabilit un preț țintă de 48.2 RON pentru acțiunile Nuclearelectrica și o recomandare de păstrare, estimând un randament de 12% față de prețul curent. Nuclearelectrica se tranzacționează la un P/E de 9.2x, sub media de 12.5x a companiilor similare, din cauza incertitudinilor privind retehnologizarea Unității 1 și dezvoltarea unităților 3 și 4, care necesită un CAPEX de 7 mld. EUR. (Sursa: ZF)

Delta Air Lines Inc Preț curent 52.19 USD (1.68% ) MCap 33.9B

Delta Air Lines a suspendat serviciul de masă caldă în peste 200 de zboruri de pe Aeroportul Metropolitan Wayne County din Detroit din cauza unei „probleme de siguranță alimentară” la unitatea sa de catering, afectând zborurile pe parcursul mai multor zile. Deși nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire în rândul clienților sau angajaților, Delta a întrerupt operațiunile la bucătăria afectată și a dispus furnizarea de hrană caldă de la alte unități. Pasagerii afectați au primit compensații sub formă de mile de călător frecvent sau vouchere de călătorie. Acest incident urmează unei situații similare din iulie, când un zbor Detroit-Amsterdam a fost deviat din cauza puiului stricat servit la bord. (Sursa: CNBC)

Nvidia Preț curent 137.7800 USD (2.21% ) MCap 3.39T P/E 328.4763

Acțiunile Nvidia se apropie de un nivel record și ar putea depăși, în curând, Apple ca cea mai valoroasă companie din lume. Evaluată în prezent la 3,300 mld. USD, Nvidia se află la doar 150 mld. USD sub capitalizarea de piață de 3,460 mld. USD a Apple. Pentru a depăși Apple, prețul acțiunilor Nvidia ar trebui să crească până la 141.04 USD/acțiune, presupunând că acțiunile Apple rămân stabile. Acțiunile Nvidia au crescut cu 172% în acest an, alimentate de cererea puternică pentru inteligența artificială și semiconductori avansați, depășind semnificativ performantele S&P 500 și Nasdaq Composite. În ciuda preocupărilor legate de o evaluare ridicată, 93% dintre analiști încă apreciază Nvidia ca fiind o oportunitate de cumpărare. (Sursa: Barron’s)

TESLA INC. Preț curent 219.76 USD (0.90% ) MCap 694B

Acțiunile Tesla au crescut cu 1.6% luni, după ce au scăzut cu 8.8% vineri, în urma evenimentului Robotaxi Day. Deși Tesla a prezentat un robotaxi și a discutat despre planurile de a lansa serviciul în 2025, evenimentul a fost lipsit de detalii privind actualizările tehnologice, siguranța și provocările de reglementare, lăsând investitorii precauți. Tesla a prezentat, de asemenea, robotul sau umanoid, Optimus, care a stârnit îngrijorări, deoarece mai multe unități erau operate de la distanță și nu erau autonome. Acest lucru a alimentat scepticismul în rândul investitorilor, contribuind la scăderea bruscă a acțiunilor Tesla, care au înregistrat una dintre cele mai abrupte scăderi după un eveniment major. (Sursa: Barron’s)

Renault SA Preț curent 39.41 EUR (0.18% ) MCap 11.6B

Accentul pus de Renault pe tehnologia hibrida low-cost, în special prin intermediul cutiei de viteze simplificate E-Tech, îi ajută să prospere pe piața europeană a hibrizilor, vânzările de hibrizi crescând cu 55% în primele opt luni ale anului. Acest succes oferă Renault spațiu de manevră în contextul unei tranziții dificile către vehiculele electrice (VE), pentru care cererea rămâne scăzută și concurența se intensifică. În timp ce hibrizii Renault oferă o alternativa mai ieftina și ecologică la motoarele tradiționale cu combustie, vânzările de vehicule electrice stagnează, reprezentând doar 12% din vânzările mărcii. Având în vedere apropierea impunerii limitelor mai stricte ale UE privind emisiile de CO2, Renault trebuie să își majoreze vânzările de vehicule electrice pentru a ajunge la 20%, chiar dacă planifică noi lansări, inclusiv Renault 4 SUV și Renault 5. (Sursa: Reuters)

Deschide Cont la TradeVille

Aceasta prezentare factuala este realizata de Departamentul de Analiza Tradeville. Cotațiile afișate sunt cele de la sfârșitul zilei precedente de tranzacționare. Investiția în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziție si fluctuațiile valutei pot influenta randamentul investiției.

Nu exista instrument financiar fără risc (citeste). SSIF Tradeville SA, Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, București, +40 21 318 75 55, help@tradeville.ro. Autorizația CNVM 2225/15.07.2003. Reglementata de ASF

Grafice afișate pe baza datelor BVB/CBOE.



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.