Fără categorie

SONDAJ World Vision România: Șase din zece tinere au încercat diete extreme la presiunea de pe social media și a persoanelor de sex opus

4 minute necesare pentru a citi articolul

Șase din zece fete au încercat diete extreme sau periculoase pentru a crește sau a scădea în greutate. Asta din cauza presiunilor pe care le resimt din pricina imaginilor promovate în media, inclusiv pe rețelele de socializare, care sunt departe de realitatea celor mai multe persoane de sex feminin.

Tineri Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

O altă cauză este reprezentată de criticile aduse din partea băieților și a bărbaților. Totodată, jumătate dintre fete sunt doar relativ sau deloc mulțumite de corpul lor, iar un procent similar evită participarea la activități sociale din cauza nesiguranței legate de aspectul fizic, arată cel mai recent sondaj realizat de World Vision România cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

  • Peste 66% dintre fete se simt judecate de cei din jur pentru cum se îmbracă.
  • 50% dintre adolescente sunt relativ sau deloc mulțumite de corpul lor.
  • Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza rețelelor de socializare.
  • 64% dintre respondente s-au simțit judecate de băieți sau bărbați în baza aspectului fizic.
  • Șase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate.
  • Peste jumătate dintre ele (53%) nu au participat la anumite activități sociale din cauză că se simțeau nesigure de cum arată.
  • Aproape jumătate se gândesc constant sau frecvent că viața lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit.
  • 92% dintre fete își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corpului și presiunile pentru tineri din social media de a arăta într-un anumit fel.

World Vision România a desfășurat un sondaj în rândul a aproximativ 400 de adolescente, majoritatea din mediul rural și eleve la liceu. Scopul demersului a fost de a măsura cum se raportează tinerele la imaginea corpului lor și la standardele din spațiul media, inclusiv rețelele de socializare, de a arăta într-un anumit fel.

Peste 66% dintre respondente se simt judecate de cei din jur pentru modul în care se îmbracă.

Dintre acestea, 41% sunt total sau în mare de măsură de acord cu afirmația de mai jos:

„Când aleg să port haine care îmi plac, dar care sunt considerate de unii ca fiind provocatoare sau neadecvate, mă simt adesea judecată de cei din jur.”

Aproape jumătate (43.5%) dintre fete se simt doar relativ sau deloc confortabil cu corpul lor, mai arată același sondaj. Procentul de adolescente crește atunci când sunt întrebate dacă sunt mulțumite de modul în care arată corpul lor la 50%. O cifră îngrijorătoare este că aproape una din zece adolescente nu este deloc mulțumită de corpul său.

Mare parte din această presiune este cauzată de imaginile prezente pe social media cu femei și adolescente care arată conform unor standarde nerealiste pentru marea majoritate a persoanelor de sex feminin. Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza rețelelor de socializare, iar asta pentru că se compară cu imaginile pe care le postează alte femei. „Găsesc greu reprezentări media (filme, reclame, social-media etc.) ale fetelor sau femeilor care arată similar cu mine”, spun acestea.

O altă realitate îngrijorătoare este referitoare la numărul mare de fete care au fost criticate de persoane de sex opus, inclusiv adulți, în baza aspectului fizic. Mai exact, 64% dintre respondente s-au simțit judecate de băieți sau bărbați din această privință.

„Corpul oricărei fete este frumos. Serios, nu contează ce zice lumea! Dacă alegi să te îmbraci în ceva ce-ți place și te simți bine în pielea ta, nu ar trebui să conteze dacă alții te etichetează drept provocatoare sau inadecvată. Trăim într-o epocă unde, din păcate, majoritatea oamenilor cred că victima sau persoana criticată e de vină doar pentru că avea o ținută provocatoare. E absurd și super nedrept”, a declarat una dintre adolescentele respondente.

„Mi-am dorit mereu să arăt diferit, dar, gen, niciodată n-am reușit să ajung la corpul ăla de vis. Îmi aduc aminte cum în vara aia, acum doi ani, mă antrenam la maxim. Adăugam tot felul de exerciții extra ca să arăt bine și să mă simt și mai bine. Și chiar funcționa, știi? Dar vine iarna și, de fiecare dată, mă trezesc cu kilograme în plus care mă super deranjează. Și parcă niciodată nu reușesc să scap”, a spus o altă tânără.

Consecințele presiunilor și criticilor legate de aspectul fizc asupra fetelor

Din cauza complexelor referitoare la corpurile lor, șase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate. Iar pentru aproape un sfert dintre fete (23.4%) aceste diete periculoase reprezintă o obișnuință.

Totodată, patru din zece tinere se simt constant sau frecvent vinovate dacă mănâncă ceva considerat nesănătos, în timp ce alte două din zece (22%) se confruntă și ele într-o mică măsură cu acest sentiment de vinovăție.

O altă consecință a acestui val de presiune referitor la imginea corpurilor fetelor este izolarea. Mai bine de jumătate dintre ele au refuzat să participe la anumite activități sociale pentru că se simțeau “nesigure de aspectul lor fizic”, au mărturisit peste 52% dintre adolescentele respondente.

Din aceeași cauză, tinerele sunt și extrem de stresate. Mai mult de jumătate (56%) dintre fete se gândesc constant sau frecvent la cum arată. Un procent similar (47.5%) de adolescente se gândesc constant sau frecvent că viața lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit.

Una dintre soluțiile acestui fenomen traumatic și apăsător, pe care o propun chiar fetele, este implicarea școlii. Aici ar trebui să se vorbească despre diversitatea legată de aspectul fizic, dar și despre presiunea asupra adolescenților de a arăta într-un fel anume. 92% dintre fete își doresc astfel de discuții la clasă, mai arată rezultatele cercetării desfășurate de fundația World Vision România.

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.