Fără categorie

Tanczos Barna își apără decizia de a da liber la vânat de urși în ultima zi la Minister: „Vom ajunge să avem urşi la Constanţa și să facă baie Delta Dunării”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna își apără decizia de a semna ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun, în ultima sa zi la Minister, comentând că dacă statul român nu intervine, în ritmul în care crește numărul exemplarelor de urs „vom ajunge să avem urşi la Constanţa” sau „care să facă baie în Delta Dunării”. „Numărul judeţelor unde apar şi unde se duc la vale, spre zona de deal, aceste exemplare de urs s-a dublat în cinci ani sau şase ani”, mai comentează Barna.

urs brunFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Reamintim că în ultima sa zi la Ministerul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenţie şi 55 exemplare cu scop de intervenţie.

Criticat de Agent Green, care spunea că ordinul supus dezbaterii conţinea erori legale, ştiinţifice şi morale, Tanczos Barna a subliniat că „este inadmisibil ca statul român să intervină doar după ce se produc nenorociri” și că „intervenţia preventivă este absolut necesară”.

  • “De trei ori mai mare decât anul trecut, mai mic decât acum şase, şapte ani, când a fost ultima cotă de recoltă pe baza unui studiu. Anul trecut am stabilit o cotă de prevenţie minimă, o intervenţie fără un studiu de fundamentare, dar mult sub studiile pe care le-a avut ministerul până în 2016, tocmai pentru a nu genera o dezbatere aprigă pe această temă. Un lucru este cert, intervenţia preventivă este absolut necesară. Este inadmisibil ca statul român să intervină doar după ce se produc nenorociri, catastrofe. Este inadmisibil ca toţi fermierii să se culce seara cu frica că noaptea, stâna, oile, vacile, porumbul, culturile vor fi distruse de aceste animale sălbatice”, a afirmat fostul ministru al Mediului la Prima, potrivit News.ro.

El a precizat că s-a dublat numărul judeţelor unde apar exemplarele de urs.

  • “Din păcate, numărul judeţelor unde apar şi unde se duc la vale, spre zona de deal, aceste exemplare de urs s-a dublat în cinci ani sau şase ani. Lipsa de responsabilitate, lipsa de fermitate şi de acţiune duce către o asemenea escaladare a fenomenului. Habitatul natural al ursului nu este la Craiova, nu este în Piteşti, nu este la Snagov. Şi în ultimul an am văzut şi la Craiova, şi la Piteşti, şi în Snagov, exemplare de urs. Urşii nu sunt ucişi, nu sunt sacrificaţi. Sunt animale sălbatice care pe legea vânătorii sunt recoltate. De fapt, fondul cinegetic este o resursă regenerabilă. De ce nu avem o problemă cu căprioarele, cu căpriorul, cu mistreţul? De ce nu avem o problemă cu cerbul? Şi ele sunt vânate. Deci ursul este în vârful lanţului trofic şi fără intervenţie umană este imposibilă ţinerea sub control a acestui fenomen”, a declarat Tanczos Barna.

El a completat că de la 4.000 de urşi în 2007 am ajuns la peste 8.000 și că în acest ritm vom ajunge să avem urși la Constanța.

  • “Numărul de exemplare de urs creşte treptat, an de an, zi de zi, lună de lună, în România. Am ajuns de la 4.000 în 2007 la 8.000 şi ceva, conform ultimelor estimări. Şi această tendinţă este constantă şi vom ajunge să avem urşi la Constanţa şi vom ajunge să avem urşi care să facă baie în Delta Dunării”, a precizat fostul ministru al Mediului.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.