Fără categorie

Țările în care bătrânii o duc mai bine decât angajații din România. Locul unde pensia medie ajunge la 1.700 de euro

2 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 11 Decembrie 2022, ora 03:39

192 citiri

Românii se gândesc adesea cu amărăciune la pensie și o asociază cu bătrânețe, boli, medicamente și tratamente costisitoare, izolare și grija zilei de mâine. Acest lucru este justificat în contextul în care pensia medie a fost 1.666 de lei pe lună în țara noastră în anul 2021.

Pe de altă parte, există țări în care pensionarii o duc mai bine decât angajații din România. Finlanda s-a clasat pe primul loc privind pensiile medii în anul 2021, valoarea fiind de 1.698 de euro pe lună. De asemenea, costul traiului pentru o singură persoană în Finlanda, în același an, a fost de 884 de euro pe lună, fără să fie inclusă chiria în această sumă.

În top 5 au intrat Finlanda, Polonia, Suedia, Slovacia și Franța, potrivit blacktowerfm.com. Au fost luați în calcul mai mulți factori, cum ar fi vârsta de pensionare și populația activă care contribuie.

(Sursă FOTO blacktowerfm.com)

Top 5 țări ideale pentru pensionari

1. Finlanda

Finlanda s-a clasat pe primul loc, cu o pensie medie de 1.698 de euro în anul 2021. Vârsta medie de pensionare este 68 de ani, iar 89,8% din populația activă contribuie la pensii. Costurile lunare ale vieții estimate pentru o singură persoană sunt de 884 de euro, fără chirie. Costul vieții în Finlanda este, în medie, cu 6,94% mai mic decât în ​​Statele Unite. Chiria în Finlanda este, în medie, cu 52,84% mai mică decât în ​​Statele Unite.

2. Polonia

Polonia este clasată pe locul doi de sursa citată, în ciuda faptului că pensia medie este chiar puțin mai mică decât costul mediu al vieții. Pensia medie este de 551 de euro în Polonia, însă în țară se plătește și o a 13-a pensie, egală cu pensia minimă, care se plătește tuturor pensionarilor, iar în anul 2021 a plătit și o a 14-a pensie. Vârsta medie de pensionare este 65 de ani și contribuie la pensii 66,2% din populația activă. Costurile lunare de trai estimate pentru o singură persoană sunt de 558 de euro, fără chirie. Costul vieții în Polonia este, în medie, cu 47,71% mai mic decât în ​​Statele Unite. Chiria în Polonia este, în medie, cu 66,95% mai mică decât în ​​Statele Unite.

3. Suedia

Pensia medie în Suedia este de 1.191 de euro, iar pensia minimă garantată este de 723 de euro. Vârsta de pensionare este 65 de ani, iar Suedia are o rată impresionantă de participare de 100% la pensiile finanțate. Costul traiului estimat pentru o singură persoană în Suedia este de 817 euro, fără chirie.

4. Slovenia

Cea mai mică pensie din Slovenia reprezintă 76,5% din salariul mediu lunar în Slovenia în anul calendaristic precedent, minus impozitele și contribuțiile. Vârsta de pensionare este 62 de ani, iar costul traiului pentru o singură persoană este estimat la 741 de euro, fără chirie.

5. Franța

Pensia medie în Franța este de 1,466 de euro, iar vârsta de pensionare este 65 de ani. Costul traiului pentru o singură persoană este estimat la 865 de euro, fără chirie.

Țările cu cel mai bun sistem de pensii în 2022

Topurile diferă în funcție de surse, de an, dar și de factorii luați în considerare. De exemplu, Mercer CFA Institute Global Pension Index a lansat raportul său anual după ce a analizat 44 de sisteme globale de pensii, care reprezintă 65% din populația lumii, conform CNBC.

Astfel, în top 10 au intrat:

1. Islanda

2. Olanda

3. Danemarca

4. Israel

5. Finlanda

6. Austria

7. Norvegia

8. Suedia

9. Singapore

10. Marea BritanieCiteste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *