Fără categorie

Transelectrica și-a mărit profitul anul trecut cu aproape 1.200 de ori

2 minute necesare pentru a citi articolul

Luni, 27 Februarie 2023, ora 11:04

88 citiri

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a raportat anul trecut un profit net de 529 milioane lei, în creştere cu 1.175 de ori comparativ cu 450.000 de lei în 2021, arată raportul transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

”Veniturile totale operaţionale realizate în intervalul ianuarie-decembrie 2022 au înregistrat o creştere semnificativă în procent de 67% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (6,286 miliarde lei în 2022 faţă de 3,756 miliarde lei în 2021). Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizare) au înregistrat o creştere în procent de 51% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (5,662 miliarde lei în 2022 faţă de 3,745 miliarde lei în 2021)”, se arată în raportul companiei.

Cantitatea tarifată de energie electrică a fost de 52,18 TWh, în scădere cu 7% faţă de 56,35 TWh în 2021.

Pe zona principală a activităţilor de bază s-a înregistrat o apreciere cu 77% a veniturilor (care a depăşit creşterea de 29% a cheltuielilor operaţionale inclusiv amortizarea) comparativ cu anul precedent. Creşterea a fost determinată în principal de veniturile din transport, înregistrarea de venituri mai mari din alocarea capacităţiii din interconexiune, concomitent cu aplicarea noilor reglementări cu privire la acoperirea costurilor nete cu CPT, pe fondul creşterii preţului unitar al energiei electrice cât şi a deficitului de energie electrică existent în toată Uniunea Europeană.

Începând cu data de 30 septembrie 2022, compania aplică prevederile OUG nr. 119/2022, prin care costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, faţă de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial. Compania a înregistrat venituri din capitalizarea CPT în sumă de 339 milioane lei, reprezentând CPT suplimentar calculat ca diferenţă dintre costul net cu achiziţia CPT şi costul CPT inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022. Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) sunt în sumă de 827 milioane lei pentru anul 2022, cu 300 milioane lei mai mari decât în anul precedent (+57%), depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

În intervalul ianuarie-decembrie 2022, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi în toate cele douăsprezece luni calendaristice. Influenţă a avut pe de o parte creşterea preţurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în preţul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii lunare care au înregistrat sistematic anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice.

Gradul de realizare a programului de investiţii la 31 decembrie 2022 este de 97,5%. Planul de investiţii al companiei pentru următorii 10 ani include un program complex de investiţii, care urmăreşte consolidarea securităţii energetice, digitalizarea şi implementarea conceptului SMART GRID, ceea ce va genera, pe de o parte, creşterea capacităţii de integrare a energiei regenerabile în sistem şi pe de altă parte creşterea capacităţii de interconexiune.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este unicul operator de transport şi sistem al energiei electrice din România, cu un rol-cheie pe piaţa de energie electrică din România şi din regiune, responsabil de gestionarea şi operarea sistemului de transport al energiei electrice din România şi de asigurarea schimburilor de energie electrică între România şi ţările cu care este interconectată în Europa Centrală şi de Est, în calitate de membru al ENTSO-E.

Transelectrica SA gestionează şi operează o reţea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene şi 81 de staţii electrice de transformare.

Compania are o capitalizare de 1,75 miliarde lei.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *