Fără categorie

Trei persoane și trei firme, cercetate de DNA în dosarul contractelor de achiziții la baza militară de la Mihail Kogălniceanu / Detalii din anchetă

2 minute necesare pentru a citi articolul

Un angajat al bazei militare Mihail Kogălniceanu, doi oameni de afaceri și trei firme ale acestora sunt urmărite penal într-un dosar vizând încheierea mai multor contracte cu armata americană în valoare de peste 16.321.445‬ euro, a anunțat DNA. Conform procurorilor, contractele au fost încheiate după obținerea și divulgarea de informaţii clasificate ale Departamentului american de Apărare.

Baza militara de la Mihail KogalniceanuFoto: InquamPhotos / George Călin

Conform unui comunicat transmis vineri de DNA, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în czul a șase suspecți – trei persoane fizice și societățile comerciale SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shippping Grup SRL -, pentru infracțiunile de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, dacă fapta a fost săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, luare de mită și dare de mită.

Acuzațiile aduse de DNA:

  • „În perioada mai 2019 – septembrie 2022, unul dintre suspecți ar fi ocupat funcția de coordonator transport (transportation coordinator) în Departamentul Transporturi (Transportation Office) din cadrul bazei militare Mihail Kogălniceanu fiind acreditat și autorizat să gestioneze și să lucreze cu informații confidențiale -„business sensitive”.
  • Acest statut i-ar fi permis suspectului să aibă acces autorizat neclasificat la sistemul Departamentului de Apărare al USA – Departament of Defense (DoD) în legătură cu activitatea zilnică, în cadrul domeniului de transport.
  • În acest context, el ar fi pus la dispoziția celorlalți doi suspecți care controlau cele trei societăți comerciale informații nedestinate publicității referitoare la contractele comerciale încheiate de firmele din România cu două agenții autorizate de Forțele Armate ale Statelor Unite să negocieze și să încheie contracte cu contractori agreați.
  • Acele informații ar fi privit prețurile cadru minimale și maximale, generale, oferite pe categorii de transport, kilometri, capacitate gabaritică, pe categorii precise de mijloace de transport, date privind punctul de plecare, punctul de sosire și rute strict stabilite, pentru România și alte țări din Europa.
  • Accesul la datele respective ar fi permis SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shipping SRL să încheie mai multe contracte în contextul de mai sus și să încaseze de la de la autoritățile americane suma totală de peste 16.321.445‬ euro.
  • Pentru aceste „servicii”, suspectul ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite, dintre care amintim: sume de bani, un teren în suprafață de 574 mp situat în municipiul Constanța, cu o valoare declarată de 250.000 lei și un autoturism Audi Q7, cu o valoare declarată de 170.000 lei.
  • Unul dintre cei doi oameni de afaceri, care controlau cele trei societăți amintite mai sus, a ocupat și el funcția de „transportation coordinator”, dar a fost concediat în luna aprilie 2019, ca urmare a încălcării unor prevederi din regulamentul intern al bazei militare”.

DNA precizează că în acest dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumelor totale de 531.450 de euro și 1.501.847 lei, ridicate în urma pechezițiilor făcute la sediile celor trei firme și la locuința unuia dintre oamenii de afaceri cercetați.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.