Fără categorie

Trump și Biden au obținut victorii în mai multe state în „Super Marţea” alegerilor primare din SUA

1 minute necesare pentru a citi articolul

Președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump au dominat alegerile primare în „Super Marțea” din SUA, cu victorii notabile în California și Texas, potrivit CNN.

Joe Biden, Donald Trump și Nikki HaleyFoto: AP / AP / Profimedia

Donald Trump a câştigat marţi seara primarele republicane din statele Virginia, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Maine, Arkansas, Massachusetts, Alabama, Minnesota, Colorado şi Texas, state aflate în joc în „Super Marți”, potrivit proiecţiilor presei americane, informează AFP și Agerpres.

Un număr de 15 state sunt disputate în această mare noapte electorală, iar fostul preşedinte al Statelor Unite speră să o excludă definitiv pe ultima sa rivală, Nikki Haley.

Lupta este strânsă între cei doi candidaţi republicani în Vermont.

„Super Marți” este un eveniment de neratat în politica americană, în cadrul căruia 15 state îşi organizează simultan primarele prezidenţiale. Din Maine până în California, din Texas până în Virginia, din Alaska până în Alabama, milioane de americani au votat pentru nominalizarea concurenţilor lor democraţi şi republicani la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

În tabăra democrată, preşedintele Joe Biden urmăreşte să obţină un al doilea mandat şi nu se confruntă cu o opoziţie serioasă. Candidaturile a doi democraţi, reprezentantul ales al statului Minnesota Dean Phillips şi autoarea de succes Marianne Williamson nu au stârnit cu adevărat entuziasm, în pofida criticilor recurente la adresa vârstei preşedintelui sau a sprijinului acestuia pentru Israel.

Joe Biden a câştigat deja marţi seara în 12 state, printre care Vermont, Carolina de Nord şi Virginia, precum şi în Iowa, care a organizat un vot prin corespondenţă în ultimele săptămâni.

Donald Trump a salutat marţi drept „o seară minunată” după victoria sa în primarele republicane din „Super Marți”. „A fost o seară grozavă, o zi incredibilă”, le-a spus el susţinătorilor săi adunaţi la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, în Florida.

În opoziţie, preşedintele Joe Biden a declarat că Donald Trump este „hotărât să ne distrugă democraţia”.„Vom continua să mergem înainte sau îi vom permite lui Donald Trump să ne tragă înapoi în haosul, dezbinarea şi obscurantismul care i-au definit mandatul?”, a spus Biden într-un comunicat.

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.