Fără categorie

Turcia majorează dobânda de referinţă, de la 17,5% la 25%, pentru a tempera inflaţia

2 minute necesare pentru a citi articolul

Banca centrală a Turciei a majorat joi dobânda de referinţă, cu mai mult decât erau aşteptările, până la 25%, semnalând că este dispusă să îşi respecte noul angajament de a reduce inflaţia prin politica sa monetară, transmite CNBC.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip ErdoganFoto: Hiromi Uechi / AP / Profimedia

Dobânda de politică monetară era anterior de 17,5%.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a dobânzii la 20%.

În tranzacţii volatile după anunţarea noii dobânzi cheie, lira turcească a câştigat teren faţă de dolarul american şi euro.

Dolarul a fost cu aproximativ 5,3% mai scăzut faţă de liră la ora 15:40, ora Londrei, iar euro a fost în declin cu 5,9% faţă de liră.

Într-o declaraţie de joi, comitetul băncii centrale din Turcia a declarat că ”a decis să continue procesul de înăsprire a politicii monetare pentru a stabili cursul dezinflaţiei cât mai curând posibil, a ancora aşteptările inflaţioniste şi a controla deteriorarea comportamentului preţurilor”.

Ratele ferme ale inflaţiei în curs de desfăşurare au împins banca centrală să-şi revizuiască recent prognoza de inflaţie pentru sfârşitul anului de la 22,3% la 58%.

Joi, banca a declarat că se aşteaptă ca inflaţia de la sfârşitul anului să se afle ”în limita superioară a intervalului de prognoză”.

Inflaţia a încetinit de când a atins un vârf de 85% în octombrie 2022, dar a accelerat de la 38% în iunie anul acesta la aproape 48% în iulie.

Banca centrală a atribuit joi instabilitatea continuă a inflaţiei naţionale cererii interne puternice, presiunilor salariale, ratelor de schimb, inflaţiei persistente a serviciilor şi reglementărilor fiscale.

Direcţie nouă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a numit în iunie pe fostul bancher de pe Wall Street Hafize Gaye Erkan în funcţia de guvernator al băncii centrale, indicând o îndepărtare de la politica controversată de scădere a ratelor dobânzilor pe măsură ce inflaţia a crescut.

De atunci, banca centrală a anunţat majorări ale ratelor dobânzilor în iunie şi iulie, deşi mişcarea din iulie a fost sub aşteptările pieţei.

Liam Peach, economist senior pe pieţele emergente la Capital Economics, a declarat într-o notă de joi că cea mai recentă mişcare a dobânzii ”ar ajuta în mare măsură să-i asigure pe investitori că revednirea la politici ortodoxe este pe drumul cel bun”.

Peach a spus că a crescut incertitudinea privind perspectivele dobânzii cheie şi că acum este plauzibil ca aceasta să depăşească 30% în lunile următoare.

”În ceea ce priveşte perspectivele macroeconomice ale Turciei, majorarea dobânzii ar putea schimba jocul, deschizând calea pentru ca banca centrală să ducă dobânzile la un nivel mult mai ridicat şi să abordeze dezechilibrele macroeconomice ale Turciei”, a spus el.

”Dacă preşedintele Erdogan a fost de acord cu această decizie este o altă problemă şi pur şi simplu nu putem exclude demiterea guvernatorului Erkan ca urmare a acestei mişcări”, a adîugat acesta.

Articol preluat de la: economie.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.