Fără categorie

Turcia spune că nu vede altă soluţie în afara acordului de export de cereale între Ucraina și Rusia

2 minute necesare pentru a citi articolul

Turcia nu vede „o altă soluţie” decât acordul de export de cereale al Ucrainei cu Rusia, a declarat vineri ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, respingând o posibilă rută alternativă pe care SUA ar lua-o în considerare, informează agențiile AFP și Agerpres.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

„Ştim că se caută alte rute, dar nu vedem nicio soluţie alternativă la acordul iniţial, din cauza riscurilor”, a declarat reporterilor ministrul turc de externe Hakan Fidan, în vizită la Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a primit pe şeful diplomaţie turce, a salutat întâlnirea de vineri ca „importantă”. „Am vorbit despre situaţia creată de atacurile mârşave ale Rusiei asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre”, a spus el pe Telegram. Acuzând Moscova de atacuri „calculate”, ce vizează să „provoace crize în diferite părţi ale lumii”, el a mai spus că doreşte „restabilirea securităţii pas cu pas” cu ajutorul Turciei.

Moscova, care denunţă obstacole în calea propriilor exporturi de cereale din cauza sancţiunilor occidentale, a desfăşurat în ultimele săptămâni mai multe atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene din Odesa şi din porturile dunărene.

Ucraina caută parteneri pentru a-şi spori exporturile, inclusiv pe Marea Neagră, unde recent a provocat Moscova cu transportul unui cargou sub pavilion Hong Kong, care nu a fost atacat de Rusia, în pofida ameninţării sale.

Kiev a efectuat de asemenea mai multe atacuri asupra navelor ruseşti în Marea Neagră, inclusiv asupra unui petrolier şi, la rândul său, a ameninţat navele care se îndreptau spre porturile ruseşti şi cele ocupate de Moscova.

Potrivit premierului ucrainean Denîs Şmîhal, oficialii ucraineni au discutat, de asemenea, cu ministrul turc despre cooperarea economică şi „viitoarea reconstrucţie a Ucrainei”. „Aşteptăm cu nerăbdare finalizarea tuturor procedurilor pentru intrarea în vigoare a unui acord de liber schimb cât mai curând posibil”, a spus el pe Telegram.

Turcia acţionează de mult timp ca mediator între cele două ţări în război. Sub egida sa şi a ONU a fost încheiat acordul privind exportul de cereale ucrainene, care a fost abandonat de către Rusia, dar relaţiile cu Moscova au devenit tensionate după ce Ankara i-a predat Ucrainei pe comandanţii regimentului Azov.

____

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.