Fără categorie

Ucraina crede că va avea avioane de luptă F-16 până la sfârșitul anului

1 minute necesare pentru a citi articolul

Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt și-a exprimat încrederea că țara sa va primi avioane de luptă F-16 construite de SUA în următoarele luni, potrivit Sky News.

Pilot pe F-16 Fighting FalconFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Andrii Iermak, șeful personalului prezidențial ucrainean, a declarat reporterilor: „Cred că este absolut realist ca Ucraina să înceapă să primească avioane până la sfârșitul anului”.

Iermark a declarat că aliații Ucrainei sunt „gata să livreze” – dar în prezent există unele „probleme tehnice”.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat anterior că se așteaptă ca piloții ucraineni să înceapă antrenamentul pe avioanele de luptă încă din luna iulie a acestui an.

Danemarca și Olanda au declarat, de asemenea, că ar fi dispuse să antreneze piloții ucraineni pe avioanele de luptă.

Occidentul vrea ca piloții ucraineni să se antreneze pe F-16 în România

Ţările NATO se apropie de demararea unui program de furnizare de avioane F-16 Ucrainei, peste câteva luni, iar coaliţia de ţări occidentale are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloţilor ucraineni, potrivit a trei persoane care au cunoştinţă despre aceste planuri, citate de Politico.

„România este unul dintre locurile pe care coaliţia le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual şi un fost oficial al Departamentului Apărării din SUA, a solicitat să fie citat sub protecţia anonimatului.

Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfăşura antrenamentul cu avioane la o bază din România, au declarat actualul şi fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construieşte F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceştia.

Forţele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziţionate din Portugalia, şi urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, Bucureştiul a aprobat recent un plan de achiziţionare a mai avansatului F-35, notează Politico.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *