Fără categorie

Un român consumă, în medie, 2 litri de vin pe lună. Cine sunt campionii Europei

1 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 05 Martie 2023, ora 03:45

302 citiri

Un român consumă, în medie, 2 litri de vin pe lună. Cine sunt campionii Europei

Un român bea, în medie, 24,6 litri de vin pe an FOTO Pexels

Un român bea, în medie, 24,6 litri de vin pe an, adică puţin peste 2 litri de vin pe lună, arată datele de la Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), citate de Ziarul Financiar.

Este vorba de consumul persoanelor de peste 15 ani.

Această valoare poziţionează pia­ţa locală undeva la jumătatea cla­samentului mondial, alături de multe ţări europene, precum Germania, Cehia, Marea Britanie şi Ungaria, dar departe de vârf.

Podiumul băuto­rilor de vin este ocupat de portu­ghezi, francezi şi italieni, în această ordine. Este interesant de observat că cele trei ţări sunt nu doar mari consumatoare, ci şi mari producă­toa­re de vin.

Totuşi, când vine vorba de producţie, podiumul nu mai arată la fel, cu Spania la vârf şi cu Portugalia undeva în top 15.

Şi România este unul dintre cei mai mari producători de vin din lume (locul 13 conform datelor pe 2021, cele mai recente oficiale). Şi ce este interesant este că aproape toată producţia (circa 95%) este băută intern. În alte ţări, precum Franţa, spre exemplu, vinul este brand de ţară şi ajunge în toată lumea, în pofida apetitului localnicilor pentru licoarea lui Bacchus.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *