Fără categorie

Ungaria ar putea achiziționa din Rusia un reactor nuclear SMR: „Trebuie să luăm în considerare toate opțiunile”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Ungaria va fi nevoită să construiască cel puţin un reactor modular (small modular reactor – SMR), care să se adauge reactoarelor convenţionale ce urmează a fi construite la centrala nucleară de la Paks, și nu poate exclude posibilitatea achiziționării sale din Rusia, a declarat luni ministrul ungar al Energiei, Csaba Lantos, citat de Reuters și Agerpres.

Extinderea centralei nucleare Paks din Ungaria cu ajutorul RusieiFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

„Cel mai devreme, un reactor de tip SMR ar putea fi achiziţionat de Ungaria în 2029-2030”, a declarat Csaba Lantos într-un interviu pentru publicaţia online Vilaggazdasag.hu. „Nu cred că va fi la Paks ci mai degrabă într-o parte a ţării unde cererea de energie este în creştere”, a mai spus oficialul ungar, adăugând că cel mai probabil un SMR va fi instalat în estul Ungariei dar sunt analizate şi alte locaţii.

Un SMR poate produce până la 300 de Megawaţi de energie electrică. „Pentru că sunt mai mici pot fi instalate în apropiere de râuri cu debite mici, sau pot fi construite cu un turn de răcire”, a precizat ministrul ungar al Energiei.

Acesta nu a exclus posibilitatea ca Ungaria să cumpere reactorul modular din Rusia, apreciind că „trebuie să luăm în considerare toate opţiunile”.

În 2014, Ungaria a semnat un acord în valoare de 12,5 miliarde de euro cu grupul rus Rosatom pentru construirea a două noi unităţi, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, la centrala nucleară de la Paks, care are deja patru reactoare.

România a semnat cu SUA un acord pentru construirea de reactoare SMR

Cu toate acesta proiectul pentru construirea noilor unităţi a înregistrat întârzieri semnificative. Luni, Csaba Lantos a spus că ar dori ca durata de viaţă a tuturor celor patru unităţi ale centralei de la Paks să fie prelungită pentru încă 20 de ani, adăugând că problema depinde mai degrabă de aspectele tehnice decât de cele politice.

Aceste patru unităţi existente ar urma să ajungă la finalul ciclului de viaţă între 2032 şi 2037. Odată cu construirea celor două noi unităţi, centrala de la Paks va avea o putere de 4.400 de Megawaţi.

În România, la începutul anului, americanii de la NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, au anunţat semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED), ce marchează un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Contractul a fost parafat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principalele şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR. Acordul inițial de colaborare a fost semnat în noiembrie 2021.

Citeste articolul complet pe economie.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.