Venezuela a început să contacteze companiile energetice implicate într-un proiect de gaze offshore abandonat de mult timp pentru a le îndemna să înceapă noi explorări și operațiuni în apropierea frontierei maritime cu Guyana, au declarat cinci persoane apropiate discuțiilor pentru Reuters.
Nicolas Maduro a prezentant planurile privind anexarea teritoriului guyanezFoto: Wendys Olivo / AFP / Profimedia Images
Cererea de a acționa asupra unor perimetre neîntreținute de peste un deceniu survine în contextul unei dispute teritoriale în creștere cu Guyana, care a zguduit țara și a condus la o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Președintele venezuelean Nicolas Maduro dorește ca compania petrolieră de stat PDVSA și marii producători de petrol BP, Chevron și Shell să revitalizeze un proiect offshore cu rezerve majore de gaze.
Numele proiectului este Plataforma Deltana, descoperirile nefiind dezvoltate niciodată din cauza capitalului insuficient, a unui efort de împărțire neterminat cu Trinidad și Tobago în apele cărora se întinde perimetrul și a lipsei de reguli clare pentru investiții.
În 2019, ambele țări au autorizat Shell să dezvolte porțiunea din Trinidad a celui mai mare rezervor, numit Manatee, cu o decizie finală de investiții așteptată anul viitor și producția de gaze să înceapă în 2028.
Recent, Maduro a revenit asupra acelei decizii, spunând guvernului din Trinidad în comentarii publice în septembrie că câmpurile ar trebui dezvoltate în comun. Guvernul său și PDVSA au început să contacteze companii pentru a le evalua interesul.
Chevron a fost singura companie care a efectuat explorări în Plataforma Deltana.
În ultimii ani, Rosneft din Rusia a explorat un alt perimetru, dar nu a finalizat lucrările în zonă, în timp ce TotalEnergies și Equinor au returnat un perimetru Venezuelei după o descoperire ne-comercială.
BP și guvernul Trinidadului așteaptă să înceapă negocieri cu Venezuela pentru a produce în comun gaze la Manakin după încheierea discuțiilor pentru Manatee, care au început deja, conform unei alte persoane familiare cu problema.
Chevron, au spus doi dintre oameni, a fost în discuții cu Venezuela pentru licența sa.
Venezuela a pus ochii pe rezervele de petrol ale Guyanei
Granița maritimă dintre cele două țări este de asemenea disputată
Un consorțiu condus de Exxon Mobil a început să exploateze petrol în largul coastei guyaneze la sfârșitul lui 2019 și să exporte în anul următor. Guyana, care în prezent produce în jur de 400.000 de barili de petrol și gaz pe zi, a primit anul acesta noi oferte pentru exploatarea rezervelor sale atât din partea unor companii locale, cât și internaționale, ca parte a unei prime runde de licitații.
Licențele de explorare pentru noile zone nu au fost deocamdată semnate.
Deși are cele mai bogate rezerve de petrol din lume, Venezuela are mari problema în a le exploata din cauza deceniilor de corupție, control a statului asupra economiei și a plecării investitorilor occidentali, afectați de naționalizarea afacerilor lor din țara sud-americană și de impunerea sancțiunilor americane împotriva regimului de la Caracas.
Venezuela trece printr-o criză economică severă ce pare fără sfârșit însă Nicolas Maduro a reușit să se mențină la putere în urma unor alegeri pe larg denunțate de comunitatea internațională ca fiind fraudate. Referendumul organizat de guvernul său privind Guayana Esequiba a avut loc cu puțin peste o lună înainte ca în Venezuela să aibă loc alegeri prezidențiale.
Nicolas Maduro este un aliat al Rusiei și al președintelui Vladimir Putin în America de Sud, relațiile dintre Caracas și Moscova apropiindu-se și mai mult după declanșarea invaziei rusești din Ucraina. Kremlinul a anunțat chiar marți că Maduro urmează să efectueze o vizită oficială la Moscova luna aceasta.
„Este prea devreme să anunțăm o dată. Am convenit cu ceva timp în urmă că domnul Maduro poate vizita Moscova în decembrie iar, în ceea ce privește datele, se pare că le vom confirma în zilele următoare”, a declarat Yuri Ușakov, unul dintre consilierii de la Kremlin ai lui Vladimir Putin, citat de TASS.
Articol preluat de la: www.hotnews.ro