Fără categorie

VIDEO Trupele ucrainene au încercuit orașul-cheie Lyman / Rușii încearcă să fugă sau se predau

2 minute necesare pentru a citi articolul

Ucraina a încercuit forțele Rusiei în jurul unui bastion critic pentru Moscova în orașul Lyman, în estul țării, într-o operațiune care este încă în desfășurare, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Reuters.

Militari ucraineni în estul UcraineiFoto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images

Cucerirea orașului, pe care Rusia l-a folosit ca centru logistic și de transport pentru operațiunile sale din nordul regiunii Donețk, ar reprezenta un nou eșec major pentru planul Kremlinului de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas.

Forțele Rusiei la Lyman totalizau în jur de 5.000-5.500 de soldați, dar este posibil ca numărul trupelor încercuite să fi scăzut din cauza victimelor și a unor soldați care au încercat să scape, a declarat Serghei Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene din est.

De asemenea, trupele rusești organizează încercări nereușite de a ieși din încercuire.

„Unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, dar operațiunea nu s-a încheiat încă”, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei.

Cucerirea orașului Lyman va deschide noi orizonturi în regiunea Lugansk, proaspăt anexată ilegal de Putin

Acesta a mai precizat că operațiunea din jurul Lymanului va permite trupelor ucrainene să avanseze în regiunea Lugansk.

„Lyman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonetsk și este foarte important din punct de vedere psihologic”, a spus Cherevatyi.

Un soldat ucrainean s-a filmat în timpul operațiunii ”salutându-i” pe militarii ruși care sunt încercuiți în oraș, potrvit The Kyiv Post.

ISW preciza în analiza făcută recent că este probabil ca forțele ucrainene să încercuiască și să captureze Lyman în 3 zile. Forțele rusești au continuat să se retragă din pozițiile din jurul Lyman, în timp ce forțele ucrainene au continuat să învăluie trupele rusești din zonă.

Mulți bloggeri militari ruși au afirmat că retragerea rusă din Lyman seamănă cu retragerea haotică din Balakliia, regiunea Harkov, prin slaba coordonare și lipsa de sprijin de artilerie, a precizat ISW.

În ultimele 24 de ore, trupele ucrainene au cucerit două așezări din apropierea orașului strategic Lyman în timpul contraofensivei lansate de Kiev care umilește din nou forțele armate ruse.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *