Fără categorie

Wagner își sfătuiește mercenarii să-și găsească un alt loc de muncă după moartea lui Prigojin

2 minute necesare pentru a citi articolul

Reprezentanții Grupului Wagner le-au recomandat, miercuri, mercenarilor care alcătuiesc rândurile lor să își caute un alt loc de muncă după moartea liderului lor, Evgheni Prigojin, care a fost înmormântat marți într-un cimitir din Sankt Petersburg, potrivit El Periodico, citat de Rador.

Mercenari WagnerFoto: French Army / AP / Profimedia

„Câteva zeci de mii de luptători pe deplin pregătiți sunt gata să muncească și sunt dispuși să-și apere patria (în Ucraina), dar din cauza unor circumstanțe bine cunoscute deocamdată nu ne lasă”, a spus reprezentantul Grupului Wagner într-un audio reprodus de portalul „Bashnie Istorii”. El adaugă că mercenarii sunt acum nevoiți să își caute de lucru în Africa și Orientul Mijlociu, dar „nici acolo situația nu este ușoară”.

„Avem o concurență dură din partea Ministerului Apărării și a Gărzii Naționale care planifică și încearcă să acceseze (acele zone) cu activități similare cu ale noastre”, subliniază el.

Purtătorul de cuvânt al lui Wagner a explicat că Prigojin a abordat această problemă în ultima sa călătorie în Africa, unde mai multe țări s-au arătat interesate de serviciile sale, deși acele contracte viitoare sunt în aer.

„Vom încerca să găsim de lucru pentru membrii noștri. Când și cât, nu știm. Prin urmare, așteptați sau căutați un alt loc de muncă. Urmărim îndeaproape situația internațională. Dacă echipa noastră primește permisiunea de a reveni în zona operațiunii militare speciale (în Ucraina), atunci vom relua activ recrutarea bărbaților. Va fi de lucru”, a comentat el.

La acea vreme, președintele rus Vladimir Putin i-a descris pe mercenari drept eroi pentru ocuparea, în luna mai, a orașului ucrainean Bahmut, în regiunea Donețk.

Cu toate acestea, grupul a căzut în dizgrație după ce a organizat o rebeliune armată eșuată pe 23 și 24 iunie, care s-a încheiat cu un acord de mutare a bazei în Belarus.

Cu câteva săptămâni înainte de a muri, Prigojin a recunoscut că Wagner nu va mai lupta în Ucraina și a anunțat reluarea activităților sale pe continentul african.

Totuşi, la întoarcerea din Africa, s-a dus la Moscova și avionul privat în care zbura s-a prăbușit pe 23 august, la 300 de kilometri de capitală.

Deocamdată nu se cunosc cauzele accidentului, deși susținătorii lui Prigojin, opoziția din exil și presa occidentală îl acuză pe Putin că a dat ordin de lichidare a șefului Wagner, lucru pe care Kremlinul l-a negat categoric.

Potrivit diverselor surse, o parte din mercenari au părăsit teritoriul belarus, deși Minsk susține că nu au plecat nicăieri, doar unii ar fi în vacanță.

Unii experți consideră că Wagner nu mai există ca organizație de mercenari, cu atât mai mult când Putin a semnat un decret prin care toți paramilitarii și voluntarii să jure în mod obligatoriu credință față de drapelul Rusiei, deși alții consideră că acestea reprezintă încă o amenințare, fie că este vorba despre Ucraina, Belarus sau Africa.

Prigojin a fost înmormântat cu o zi înainte la Sankt Petersburg, orașul său natal și sediul Grupului Wagner, în secret și sub stricte măsuri de securitate.

După cum a raportat „Moscow Times”, decizia de a organiza o înmormântare secretă a fost luată de Kremlin și Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Sursele citate de ziar subliniază că Kremlinul nu l-a iertat niciodată pe Prigojin, nu atât pentru „trădare”, cât pentru „umilirea” pe care a presupus-o revolta armată, care l-a plasat pe Putin într-o poziție de slăbiciune în ochii militarilor și cetățenilor ruși.

Pe același subiect:

Articol preluat de la: www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.