Fără categorie

Zeci de șefi de mari servicii de spionaj din toată lumea s-au întâlnit într-un „conclav” secret la Singapore – surse Reuters / Rusia nu a fost prezentă

2 minute necesare pentru a citi articolul

Oficiali de rang înalt din aproximativ 25 dintre cele mai importante agenții de informații din lume au avut o întâlnire secretă în marja reuniunii de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore în acest weekend, au declarat cinci surse pentru Reuters.

Șefii agențiilor de spionaj s-au întâlnit în umbra reuniunii Shangri-La de la SingaporeFoto: Vincent Thian / AP / Profimedia

Astfel de întâlniri sunt organizate de guvernul din Singapore și au avut loc în mod discret într-un loc separat, în paralel cu summitul de securitate, timp de mai mulți ani, au spus sursele agenției de presă.

Este pentru prima oară când se află în spațiul public despre aceste întâlniri ale șefilor din serviciile de spionaj.

Șefi de mari servicii de spionaj, la „conclavul” secret din Singapore

Statele Unite au fost reprezentate de directorul National Intelligence, Avril Haines, șefa comunității de informații americane, iar China s-a numărat și ea printre celelalte țări prezente, în pofida tensiunilor dintre cele două superputeri.

Samant Goel, șeful agenției indiene de colectare a informațiilor din străinătate, Aripa de Cercetare și Analiză, a participat de asemenea la „conclavul” serviciilor secrete, a declarat o sursă indiană.

„Reuniunea este un punct important pe agenda internațională din spatele cortinei”, a declarat o persoană care are cunoștință despre discuții.

„Având în vedere gama de țări implicate, nu este un festival al acestei meserii, ci mai degrabă o modalitate de a promova o înțelegere mai profundă a intențiilor și a rezultatelor finale, a continuat sursa.

„Există un cod tacit între serviciile de informații conform căruia pot discuta atunci când o diplomație mai formală și deschisă este mai dificilă – este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar evenimentul din Singapore ajută la promovarea acestui lucru”, a mai spus aceasta.

Toate cele cinci surse care au discutat despre întâlniri au refuzat să fie identificate din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Rusia nu a fost prezentă

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Singapore a declarat că, în timp ce participă la Dialogul Shangri-La, „participanții, inclusiv înalți funcționari din cadrul agențiilor de informații, profită de asemenea de această ocazie pentru a se întâlni cu omologii lor”.

„Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale. Participanții au considerat că astfel de întâlniri organizate în marja (dialogului) sunt benefice”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ambasada SUA din Singapore a declarat că nu are informații despre această întâlnire. Guvernele chinez și indian nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă operează ceea ce se numește rețeaua Five Eyes pentru a aduna și împărtăși o gamă largă de informații, iar oficialii lor din domeniul serviciilor de informații se întâlnesc frecvent.

Reuniunile mai mari ale comunității de informații sunt mai rare și aproape niciodată nu sunt făcute publice.

Deși au fost disponibile puține detalii despre discuțiile specifice din Singapore, războiul Rusiei în Ucraina și criminalitatea transnațională au figurat în discuțiile de vineri, a adăugat persoana care are cunoștință de discuții.

Joi seara, șefii serviciilor de informații au avut o întâlnire informală. Niciun reprezentant rus nu a fost prezent, a precizat una dintre surse.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *