Fără categorie

Zelenski, mesaj către soldații ruși: „Veţi fi ucişi unul câte unul”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, în mesajul său către popor după ce forțele ucrainene au recâștigat orașul-cheie Lîman din Donețk, că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale. El a avut și un mesaj pentru soldații ruși: „Până când nu veţi rezolva cu toţii problema cu cel care a început totul, care a pornit acest război fără sens pentru Rusia împotriva Ucrainei, veţi fi ucişi unul câte unul, făcând ţapi ispăşitori, pentru a nu admite că acest război este o greşeală istorică pentru Rusia”.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

  • ”Astăzi, şi mai multe voci din lume s-au alăturat pentru a condamna pseudo-referendumurile şi încercarea Rusiei de a anexa teritoriul nostru – teritoriul Ucrainei.
  • Sunt recunoscător pentru fiecare astfel de voce. Ca urmare, avem deja zeci de declaraţii care susţin în mod clar Ucraina şi dreptul internaţional şi condamnă Rusia pentru acest nou pas agresiv”, a afirmat Zelenski.

El a spus că ”Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională și că lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale, anexări criminale şi arbitrar total în locul Dreptului internaţional”:

  • ”Principalul lucru este rezistenţa noastră împreună cu voi, protecţia noastră împreună cu voi, mişcarea noastră împreună cu voi spre eliberarea întregului teritoriu ucrainean (…)
  • Rusia a pus în scenă o farsă în Donbas, o farsă absolută, pe care a vrut să o prezinte drept un presupus referendum. (…)
  • Au dus mitraliere în jurul caselor, au purtat bucăţi de hârtie, propagandiştii au filmat toate acestea în partea din Donbas pe care o controlau. Şi acum un steag ucrainean se află acolo.
  • În cursul acestei săptămâni, au fost mai multe steaguri ucrainene în Donbas. Vor fi şi mai multe peste o săptămână”.

Președintele ucrainean a mai sppus că ”acesta este primul clopoţel care ar trebui să se audă la toate nivelurile guvernului rus” și a avut un mesaj și pentru soldații ruși:

  • ”Până când nu veţi rezolva cu toţii problema cu cel care a început totul, care a pornit acest război fără sens pentru Rusia împotriva Ucrainei, veţi fi ucişi unul câte unul, făcând ţapi ispăşitori, pentru a nu admite că acest război este o greşeală istorică pentru Rusia.
  • Ucraina se va întoarce pe cont propriu. Atât în est, cât şi în sud. Şi ceea ce au încercat să anexeze acum, şi Crimeea, care se numeşte anexată din 2014.
  • Steagul nostru va fi peste tot. Vor fi pedepsiţi cei care au comis această crimă de agresiune împotriva statului nostru independent”.

Recucerirea localității Lîman, un oraș-cheie pentru ruși în regiunea Donețk, este unul dintre factorii importanți pentru recuperarea teritoriile ocupate din regiunea vecină Lugansk, proaspăt anexată vineri de președintele rus Vladimir Putin, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghei Gaidai, notează Reuters.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *