Festivaluri și Concerte

festivalul Opera Aperta, Ziua iei, free-jazz și poezie

5 minute necesare pentru a citi articolul

Weekendurile de vară  sunt cele mai frumoase, dar acesta parcă e desprins dintr-o poveste cu bufoni, Sânziana și Pepelea, familia Addams și artiști minunați. În plus, pe 24 iunie, sărbătorim de trei ori. Este Ziua Internațională a IEI, este sărbătoarea de Sânziene și este și cea de-a zecea ediție a Crosului Hoia Fortech.

Se anunță o zi fantastică, în natură, departe de căldura orașului. Detalii pe https://runnersclub.ro/crosulhoia/

Cea de-a șaptea ediție a festivalului Opera Aperta promite să spargă granițele clasicului, sub bagheta tehnologiei. În cele patru zile de festival, publicul este invitat să descopere spectacole-vedetă, precum producția Rigoletto a Operei clujene, de data aceasta într-o nouă prezentare prin folosirea inteligenței artificiale, dar și concerte care îmbină jazz-ul și comedia sau instalații spectaculoase în Parcul Ștefan cel Mare.

Vineri, 23 iunie, de la ora 18:30, în Sala Mare a Operei Naționale Române, veți (re)descoperi povestea excentricei familii Addams care, la începutul anilor ’90, cucerea publicul larg prin versiunea cinematografică omonimă. Musicalul Familia Addams este prezentat de Teatrul Excelsior București, un spectacol-experiență la care veți râde de la început până la replica de final.

Tot vineri, de la ora 21:30, în Piața Unirii, Dima Belinski & DS Project Orchestra va susține un concert de jazz. Un proiect inedit de divertisment de înaltă calitate, unde muzica și elementele de comedie se combină și creează o atmosferă incitantă pe durata întregului spectacol.

Evenimentul îl are ca protagonist principal pe Dima Belinski, pianist, compozitor, aranjor și entertainer, care a concertat cu propriul său show numit „It’s More Than Just A Piano Show!” în peste 100 de țări din lume. (intrare liberă)

Sâmbătă, 24 iunie, de la ora 18:00, Opera Lounge își deschide porțile pentru Note e Parole, o întâlnire cu maestrul David Crescenzi, unde vei afla câteva dintre secretele ascunse care stau în spatele spectacolelor puse în scenă de Opera Națională Română.

Tot sâmbătă, dar de la ora 20:30, pe scena din Piața Unirii va urca Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca cu al său spectacol dublu Cavalleria Rusticana/ Paiațe, sub semnătura regizorală a lui Emese Szabó și împreuna cu tenorul invitat László Boldizsár, un obișnuit al Operei de Stat din Bratislava și al Teatrului Național Szeged. (intrare liberă)

Opera Aperta se va încheia duminică, 25 iunie, cu Rigoletto de Giuseppe Verdi.

Prezentat de orchestra și soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub conducerea muzicală a maestrului dirijor David Crescenzi, spectacolul va fi pus în scenă de invitați de excepție: tenorul Ovidiu Purcel în rolul Ducele, Simone Piazzola în rolul Rigoletto și soprana Andreea Mădălina Barbu în rolul Gilda.

De data aceasta, spectacolul va fi completat AI forte de instalația realizată de Polyhedron, special dezvoltată pentru a traduce mișcările mânilor dirijorului David Crescenzi, cu ajutorul unei inovații absolute în România. (intrare liberă)

Vineri, de la ora 20:00 – Vernisaj Expoziție fotografie ”De dimineața până seara, Cluj Napoca” la Centrul de Creație Maidan.

„De dimineața până seara, Cluj-Napoca” este o expoziție de fotografie de stradă care aduce împreună energiile creative ale celor 7 fotografi invitați – 3 din Cluj, 3 din București și 1 din Brașov. Alex Nicodim, Alexandra Tomescu, Mihai Poiană, Șerban Mestecăneanu, Andrei Furnea, Ștefan Socaciu și Radu Salcudean au acceptat provocarea de a imortaliza orașul pe durata unei zile întregi, începute dis-de-dimineață, mergând pe 7 trasee diferite dinspre marginea orașului spre Piața Unirii.

Cei șapte fotografi și-au asumat implicit sarcina de a observa și de a consemna specificul vieții clujene din 2023, într-o zi obișnuită, dar unică în felul ei, pentru că nu se va mai repeta niciodată.

Premiera filmului „De dimineața până seara, Cluj Napoca” va avea loc în seara de vineri, 23 iunie, începând cu ora 18.15, la Cinema Victoria. O poveste autentică și captivantă despre Cluj, povestită de clujeni. Filmul ne oferă o perspectivă autentică asupra orașului, cu frumusețile sale și cu provocările pe care le întâmpină.  Vei avea ocazia să te alături comunității clujene într-un eveniment special, în care vei putea interacționa cu protagoniștii filmului și cu ceilalți spectatori.

Vineri, de la ora 19:00, Concert vocal-simfonic – dirijor Stefan Geiger la  Filarmonica de Stat Transilvania.
Programul de vineri include Planetele de Gustav Holst, dar și fragmente din muzică de film compusă de John Williams: Close Encounters of the Third Kind,  E.T.: Adventures on Earth și Star Wars: The Jedi Steps and Finale.

După ce la ultimul eveniment a adunat câteva mii de oameni pe străzile Clujului, Vampiri vs. Zombi revine pe străzile Clujului, sâmbătă de la ora 18:00, în Piața Unirii.

Vei avea parte de o experiență interactivă care îți va aminti de un treasure hunt sau un escape room (dar în aer liber!). la care poți participa gratuit cu toți prietenii sau cu familia.

CE VEI FACE?
– Îți alegi o tabără (vampir sau zombi) și vei încerca s-o învingi pe cealaltă
– Urmezi indicii, rezolvi puzzle-uri în jurul tău și o să descoperi locuri noi din oraș, încercând să rezolvi misiunea.
– Vei explora un traseu care îți va arăta o față ascunsă a Clujului.
Regulamentul oficial: https://bit.ly/VampiriVsZombi_Regulament_Cluj

CUM POȚI PARTICIPA:
Descarcă gratuit aplicația Questo pe iOS sau Android: https://onelink.to/Questo
Alege traseul Vampiri vs Zombi by Tymbark din orașul tău. Jocul va apărea în aplicație în ziua evenimentului.
Mergi la punctul de start din oraș și începe Aventura
Sâmbătă, 24 Iunie, ora 14.00 în Parcul Central, lângă terenul de baschet are loc evenimentul Schimb de Plante #9.
Puteți aduce pentru schimb sau donat plante, cutting-uri și ghivece, sau doar să veniți să povestiți mai multe despre plante cu ceilalți membri.

După ce a făcut senzație la București și Brașov. Duotonina își face debutul la Cluj, sâmbătă la ora 19:00. Tânăra formație,  alcătuită din Anca Elena (pian) și Thibault Solorzano (violoncel) care combină creații proprii intimiste, free-jazz și poezie,  creează o lume sonoră captivantă și eclectică deopotrivă.

“Pas de deux flamenco“ a pornit de la poemele lui Thibault, este un jurnal sonor având la baza fragmente din viața reală așa cum este ea resimțită, o împletire între online și offline. Spectacolul va cuprinde și lucrări de Johnny Răducanu și standarduri de jazz (Take five, Over the Rainbow…).

Concert Crize – Live în Hardward Pub, sâmbătă de la 20:00
CRIZE a început să compună piese și să susțină concerte din anii 2000. Au urmat albume, EP-uri și single-uri, clipuri, turnee şi festivaluri, iar în ultimii ani a avut mai multe colaborări cu artişti apropiați trupei, din zone diferite ale muzicii. Playlist-ul pentru concert include piese noi și piese de pe materialele anterioare.

Până duminică, 25 iunie mai poți vizita Expoziție de artă cu tablouri din doze de aluminiu, la Iulius Mall Cluj. Scopul evenimentului este de a atrage atenția asupra reciclării și transformarea deșeurilor, prin modalități creative, în lucruri noi și utile.

Printre lucrările expuse  de artiști români din toată țara, profesioniști și amatori, se numără: „Rupestra 3000”, „Cei 3”, „Youth”, „Simbioza Generațiilor”, „Autoportretul” lui Vincent Van Gogh, „Sărutul” lui Gustav Klimt, „Chaplin – The Sad Man”, „Cenzura – un mecanism de supraviețuire” și „Cosmos”.

Duminică, de la ora 19:00, Teatrul Naţional Cluj-Napoca prezintă Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija – un spectacol aniversar- 10 ani de la avanpremiera spectacolului.
Cu „Sânziana şi Pepelea“ redescoperim copilăria teatrului românesc, acea naivitate hazlie, jucăuşă, care grăieşte însă multe adevăruri despre firea românească valabile şi astăzi.

Sursa: Rador

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.